Bibliotheken: ‘meer professionals, verruimde openingstijden’

Door gebruik te maken van een tijdelijke subsidieregeling willen de bibliotheken in Helmond, Deurne, Asten en Someren meer professionals inzetten. Ook wil men een verruiming van de openingstijden. Maar dan moet de subsidieaanvraag wél succesvol zijn.

Gemeenten kunnen nu extra geld aanvragen om de toegang voor inwoners tot laagdrempelige bibliotheekvoorzieningen te verbeteren. Dat kan via de landelijke ‘regeling eenmalige specifieke uitkeringen lokale bibliotheekvoorzieningen‘. Met deze tijdelijke subsidieregeling kunnen gemeenten nieuwe bibliotheekvestigingen oprichten en bestaande bibliotheken verbeteren.

Langer open

De Bibliotheek Helmond-Peel wil deze gelden inzetten om een deel van de bestaande zelfservice-uren in Deurne, Asten en Someren professioneel te gaan bemensen. Bovendien wil men de openingstijden op zaterdag verruimen tot 17.00 uur. Nu worden de ochtenden in deze gemeenten nog bemenst met vrijwilligers. Bibliotheek Helmond wil graag een verruiming van de uren. Van maandag t/m donderdag tot 20.00 uur en op vrijdag en zaterdag tot 18.00 uur. Daarnaast wil men meer avondactiviteiten organiseren in Helmond. Denk hierbij aan taalactiviteiten en een cultureel aanbod voor jongeren.

Informeel leren

Volgens directeur-bestuurder Robin Verleisdonk moet de bibliotheek laagdrempelig en toegankelijk zijn voor alle inwoners in onze regio: “Inwoners moeten niet alleen toegang hebben tot de collectie. Tegelijk moeten zij de bibliotheek ook kunnen gebruiken als informatiecentrum. Én als verblijfs- en ontmoetingsplek. De bibliotheek is steeds meer een maatschappelijk en educatief centrum voor informeel leren. Hier vinden mensen een antwoord op allerlei hulpvragen. Om deze ambitie te verwezenlijken, is het belangrijk dat de openingstijden uitnodigend zijn. Ook moeten ze gekoppeld zijn aan een kwalitatief goede dienstverlening. Mét professionele en geschoolde medewerkers.”

Zorgplicht gemeenten

Door de tijdelijke regeling kunnen gemeenten het bibliothekennetwerk versterken en voorbereiden op de wijziging van de Bibliotheekwet. Vanaf 2025 geldt er een zorgplicht voor alle gemeenten. Zij moeten ervoor zorgen dat inwoners toegang hebben tot een volwaardige bibliotheek. Staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) maakte eerder bekend dat er de komende jaren miljoenen euro’s extra naar openbare bibliotheken gaan. Daarvoor is een totaalbudget van €56 miljoen beschikbaar: €17,6 miljoen voor 2023 en €38,4 miljoen voor 2024. Dit loopt op tot een structureel bedrag van € 58,7 miljoen vanaf 2025. Dan krijgen gemeenten uit deze pot structureel een rijksbijdrage om de kwaliteitsimpuls te continueren.

Aanvraag ingediend

De gemeenten Helmond, Deurne, Asten en Someren dienden onlangs een aanvraag in bij het ministerie. Zo willen zij bovenstaande ambities met extra rijksmiddelen verwezenlijken voor 2024 en 2025. Wordt de aanvraag niet gehonoreerd, dan volgt er in november een tweede aanvraagronde. De ambities worden alleen uitgevoerd als de aanvraag succesvol is. En de middelen dus worden toegekend.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *