App voor Poolse bibliotheek-abonnees

Bibliotheek Helmond-Peel komt met een app voor Poolse abonnees. Via die app kunnen lezers duizenden Poolse luisterboeken en e-books downloaden. Daarmee is de bibliotheek de eerste Nederlandse bibliotheek met een grote Poolse collectie.

De afgelopen jaren richt de Bibliotheek Helmond-Peel zich steeds meer op anderstalige inwoners in onze regio. De Poolse doelgroep in Helmond en omstreken is erg groot. Naast de papieren prentenboeken en leesboeken die momenteel beschikbaar zijn, biedt de Bibliotheek Helmond-Peel vanaf 1 juli als eerste bibliotheek van Nederland ook duizenden Poolse luisterboeken en e-books aan in een aparte app.

Maar moeten anderstaligen dan niet gewoon Nederlands leren spreken en lezen? Olga Oziemblowska, programmamaker bij de bibliotheek, vertelt over de meertalige collectie. “Natuurlijk moeten anderstaligen ook Nederlands leren. Maar als ouders de Nederlandse taal nog niet goed spreken, kunnen zij het beste in hun eigen taal spreken en voorlezen. Op die manier ontwikkelen hun kinderen de moedertaal goed, waardoor het leren van Nederlands als tweede taal voor deze kinderen veel makkelijker wordt.”

De Legimi-app

Zo’n bibliotheek met duizenden boeken in het Nederlands kan anderstaligen afschrikken. Daarom is deze Poolse collectie van luisterboeken en e-books, die mensen eenvoudig thuis kunnen downloaden, zo belangrijk. Olga: “Alle mensen met een abonnement van de Bibliotheek Helmond-Peel kunnen een gratis toegangscode aanvragen voor de Legimi-app. Met behulp van deze code kun je een profiel aanmaken binnen Legimi. Dit geeft toegang tot duizenden materialen in het Pools die zij kunnen lezen of luisteren op een e-reader, telefoon of tablet. Er zitten boeken voor volwassenen maar ook voor kinderen bij.”

Primeur in Nederland

Volgens Olga Oziemblowska is Legimi een groot succes in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten: “Daar bieden bibliotheken de app veelvuldig aan. In Nederland zijn wij de eerste bibliotheek die samenwerkt met het Poolse bedrijf Legimi. Een primeur dus! We zijn er heel trots op dat we deze uitgebreide collectie naar Nederland kunnen halen.”

Gratis toegangscode

Vanaf 1 juli kunnen leden van de Bibliotheek Helmond-Peel een gratis toegangscode aanvragen voor de Legimi applicatie. Dit kan in de bibliotheek, maar ook online via www.bibliotheekhelmondpeel.nl/legimi. De aanvrager krijgt de toegangscode per mail. Het profiel dat de aanvrager hiermee aanmaakt, is één jaar geldig. Volgens Olga wordt de Legimi-app één jaar geprobeerd: “Blijkt het een succes? Dan bekijken we of we de samenwerking met Legimi verlengen.”

Wil je meer informatie over Legimi en de mogelijkheden van deze applicatie? Kijk dan op www.bibliotheekhelmondpeel.nl/legimi.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *