Big Brother let op de Helmonders

Big Brother let op de Helmonders? Wie kent niet het beroemde boek 1984 van de Engelse auteur George Orwell. Een boek over een dystopische samenleving, waarin geen enkel zinnig mens wil leven. Nou, in Helmond begint het er al aardig op te lijken. Want onze stad kent de meeste beveiligingscamera’s van alle Brabantse gemeenten.

Daarmee mogen we Helmond best tot ‘Big Brother gemeente van Noord-Brabant’ uitroepen. Want elke stap die je hier als inwoner zet, wordt nauwgezet gevolgd door een beveiligingscamera. Dat betekent dat de Helmonder weinig echte privacy heeft. In Helmond staan maar liefst 60,5 beveiligingscamera’s per vierkante kilometer! Dat is het hoogste aantal van alle Brabantse gemeenten. Dit blijkt uit een onderzoek van VPNGids.nl op basis van politiecijfers uit de database ‘Camera in Beeld’.

Grote verschillen

In Noord-Brabant vind je 9,7 geregistreerde beveiligingscamera’s per km² landoppervlakte. Het aantal geregistreerde bewakingscamera’s ligt hiermee hoger dan het landelijk gemiddelde van 9,3 camera’s per km².  Uiteraard verschilt de cameradichtheid sterk per Brabantse gemeente. Binnen de provincie is Helmond de ultieme koploper. Per km² zijn hier ruim zes keer zoveel camera’s dan gemiddeld in de provincie.

De top 5

De top 5 Brabantse gemeenten met de hoogste camera-dichtheid is als volgt:

  1. Helmond (60,5 beveiligingscamera’s per km²)
  2. Veldhoven (56,7 beveiligingscamera’s per km²)
  3. Eindhoven (53,1 beveiligingscamera’s per km²)
  4. ‘s-Hertogenbosch (53,1 beveiligingscamera’s per km²)
  5. Geldrop-Mierlo (36,1 beveiligingscamera’s per km²)

Alphen-Chaam is de Brabantse gemeente met de laagste camera-dichtheid: slechts 1,3 per km².

Meeste camera’s geregistreerd in ‘s-Hertogenbosch

In heel Noord-Brabant staan momenteel 47.411 beveiligingscamera’s geregistreerd. Deze zijn geplaatst door zowel de overheid (2.067) als particulieren (8.913) en bedrijven (36.431). In ‘s-Hertogenbosch staan de meeste beveiligingscamera’s geregistreerd: 5.811 stuks in totaal. Hierna volgen Eindhoven (4.677), Helmond (3.218), Tilburg (2.815) en Breda (2.428). Baarle-Nassau staat onderaan de lijst met in totaal 104 beveiligingscamera’s in de hele gemeente. Gevolgd door Alphen-Chaam (125), Boekel (125) en Geertruidenberg (129). Het daadwerkelijke aantal camera’s ligt waarschijnlijk nog hoger. Dat komt omdat een deel van de particulieren en bedrijven hun camera eind vorig jaar niet opnieuw registreerden via DigiD. Terwijl de politie dit wel had verzocht.

Benieuwd naar de camera-dichtheid in Nederland? Deze vind je op de onderzoekspagina: https://www.vpngids.nl/onderzoek/onderzoek-2023-momenteel-313354-beveiligingscameras-in-nederland.

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *