Het was weer een grote happening op Golfbaan Stippelberg in Bakel, bij de Brabantse Disabled Open 2021. Het weer startte aanvankelijk een beetje fris, maar na de middag liet de zon zich toch weer uitbundig zien. Brabantse Disabled Open is een golfdag voor mensen met een lichamelijke beperking. Deze mensen spelen samen met een groep bestaande uit sponsoren en personen die belangrijk zijn voor deze spelers.

Dit jaar was het boegbeeld voor deze belangengroep, Lucille Werner (CDA) samen met collega en oud-wethouder, Inge van Dijk (CDA) aanwezig om aandacht te vragen voor de groep mensen met een beperking.  De personen zonder beperking zijn de sponsoren en gasten, die samen met de spelers de baan in gaan, vaak 2 aan 2.

Dit jaarlijkse evenement, dat dertien  jaar geleden het levenslicht zag in Helmond op initiatief van Cees van Dijk, speelde acht keer in Helmond. Nu was het al voor het vijfde jaar op de Stippelberg in Bakel.

Ook wordt er sinds vier  jaar, onder leiding van een deskundige golfleraar, een gratis proefles oftewel clinic gegeven, voor personen die willen ontdekken wat hun lichaam meer kan dan op krukken lopen, rijden in rolstoel etc.  Het is om de “leken” te stimuleren hun lichaam en hun kunnen te ontdekken.

Het bestuur van de stichting bestaat uit voorzitter Stef van Gorp, secretaris Peter de Wolf, Marc van der Meulen, Margret van Dijk en geestelijk vader van de Brabantse Disabled Open, Cees van Dijk.

Sponsoren

Het is jaarlijks altijd weer hard werken om alles rond te krijgen. Sponsoren aantrekken om te ondersteunen met geld en prijzen, is ook hartstikke belangrijk. Maar ook het feit dat De Stippelberg de golfbaan voor dit event beschikbaar stelt. Ook  beschikbaarheid van 15 tot 20 buggy’s voor hen die niet kunnen lopen. Verder wordt jaarlijks een putt-wedstrijd gehouden, om een bedrag voor een jaarlijks te kiezen goed doel, te verkrijgen.

Twee jaar geleden was de goede doelactie,  voor de (inmiddels gouden) paralympische rolstoeltennisser Niels Vink. Die actie vond navolging bij vele regioverenigingen, allen met groot succes.

Nu, in 2021 werd het de putt-wedstrijd, waarvoor men zeven ballen kocht voor 10 euro. De opbrengst is bestemd voor de Stichting Steun 22Q11. 22Q11, is het op een na grootste syndroom. Hartafwijkingen, een gehemeltespleet, verminderde weerstand tegen infecties, epileptische aanvallen, ziekte van Parkinson, scoliose, spraak-taal problemen, nierafwijkingen en ontwikkelings- en gedragsstoornissen waaronder ADHD, autisme, angst- en stemmingsstoornissen en schizofrenie. Mensen geboren met het 22q11.2 deletiesyndroom (22q11DS) kunnen van al deze zaken in meer of mindere mate last hebben.​ Eén op de 2000 mensen wordt geboren met deze afwijking in het DNA. Na het Downsyndroom is 22Q11 het meest voorkomende syndroom van Nederland.

De opbrengst voor het goede doel 22Q11

De mooie hoofdprijs van de putt-wedstrijd, de Nilfisk hogedrukreiniger t.w.v.  400 euro werd gewonnen door de jongste deelnemer. De opbrengst voor het goede doel, stichting 22Q11, kwam uit op een prachtig bedrag van  1500 euro en mocht door vertegenwoordigster Kim van Bekkum, in ontvangst worden genomen.

Schilderijen en veiling

Een deelnemer aan de gratis clinic, twee  jaar geleden, kreeg ook golflessen aangeboden. Hij is het slachtoffer van een mountainbike ongeluk, werd hierdoor half verlamd en door afasie is hij ook zijn totale spraak verloren. Tijdens ontdekkingslessen in revalidatiecentrum Blixembosch kwam zijn verborgen schildertalent naar boven. Nu heeft hij drie schilderijen ter veiling aangeboden. De opbrengst wil hij, Peter Sanders,  besteden aan lotgenoten die ook golflessen willen volgen. Hoe mooi is dat.

De spelers die als eerste eindigden in de verschillende categorieën werden gehuldigd en allen genoten daarna nog van een geweldig Italiaans buffet met een toast op wederom een succesvolle dag.

Bent u geïnteresseerd als sponsor, speler of clinic deelnemer, mail secretaris@brabantsedisabledopen.nl en er wordt contact met u opgenomen.

Tekst en foto’s, Henk van Dijk

 

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van DitisHelmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *