Bijdrage Cultuurfonds voor Helmonds ‘lockdownproject’

‘Er tussenuit in eigen huis’ is een theaterproject dat zich in deze tijd richt op bewoners van vier flats in Helmond-Oost. Dit project is er een van de twaalf waarvoor het Prins Bernhard Cultuurfonds een bijdrage levert. Het Helmondse project ontvangt 5000 euro.

Het gaat om projecten die op buurtniveau het verschil maken in deze uitzonderlijke lockdowntijd. Door het Cultuurfonds en de Provincie Noord-Brabant is hiervoor ruim 60.000 euro vrijgemaakt uit het Buurtcultuurfonds.

‘Er tussenuit in eigen huis’,  is bedoeld voor flatbewoners. Zij krijgen een kaartje in de bus met een uitnodiging voor de voorstelling. Ook mogen ze antwoord geven op enkele vragen zoals ‘wat is uw favoriete vakantiebestemming, voor wie kookt u het liefst, wat is het allerliefste wat er ooit tegen je gezegd is’. De antwoorden worden verwerkt in de voorstelling. Er is livemuziek bij en een mobiel tropisch eiland voor de balkons vormt het decor.

Begin april deed het Cultuurfonds een open oproep aan kunstprofessionals om samen te werken met buurtpartners aan projecten, die cultuur in de buurt brengen tijdens de coronapandemie. Met inachtneming van de richtlijnen van het RIVM, op plekken waar de vraag het grootst is. Het Buurtcultuurfonds financiert maximaal vijftig procent van de begroting, met een maximum van 10.000 euro. De aanvragen zijn behandeld op volgorde van binnenkomst.

‘Heimwee ligt in bed’

“En wij waren er blijkbaar snel genoeg bij”, vertelt Anneke Schröder. Zij maakt samen met Annet Nooijen, Bregje van Ekert, John van der Sanden, Niek van den Dungen en Corinne Heijrman de voorstellingen voor de Helmondse flatbewoners. “In het paasweekeinde hebben we het plan geschreven en meteen ingediend. Speciaal voor de mensen die moeilijk naar buiten kunnen, die leven in een appartement. Waar de muren op hen af komen en de behoefte aan vertier groot is. We wilden heel graag iets voor deze mensen doen.”

Anneke legt uit hoe ze de flatbewoners in hun voorstelling mee op vakantie proberen te nemen in hun eigen appartement. “Op het balkon vinden ze het verlangen, in de badkamer de twijfel en heimwee ligt in bed, zoiets.”

Het mag niet bekend gemaakt worden waar en wanneer precies de voorstellingen zijn. Het is niet de bedoeling dat er veel publiek op afkomt vanwege de anderhalve meter afspraken.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Ditisonzewijk.nl Paula van Hout

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *