‘Blackface’ centraal tijdens Kunstlokaal42

Tijdens de 93e editie van Kunstlokaal42, aanstaande woensdag, staat de geschiedenis van ‘blackface’ centraal. Het onderwerp van het boek ‘Zwart op Wit’ van NRC-journalist Wilfred Takken en historica Elisabeth Koning.

Blackface, dat is toch Zwarte Piet? Of is het een typisch Amerikaans fenomeen? Nee, blackface gaat niet alleen over Zwarte Piet, het heeft ook in Nederland een andere, zeer aanwezige traditie. Dat is wat je te horen zult krijgen als je deze vragen stelt aan NRC-journalist Wilfred Takken en historica Elizabeth Koning. Aanstaande woensdag, 21 juni, komen beiden naar Kunstlokaal42 om hierover te vertellen. Zij hebben in hun boek ‘Zwart op wit’ de verborgen, racistische geschiedenis naar boven gehaald.

Het ontstaan van blackface

Tijdens deze 93ste editie van Kunstlokaal42 kun je leren over de geschiedenis van blackface. Zo deed blackface zijn intrede in minstrel shows Dat is een genre in het Amerikaanse theater aan het begin van de 19de eeuw. Hierin dreven zwartgeschminkte witte acteurs de spot met Afro-Amerikaanse slaven door zichzelf zwart te schminken. Het schminken gebeurde door schmink of gebrande kurk op het gezicht te smeren en de lippen groot en rood te maken. Vervolgens beeldden de acteurs een lui, simpel, karikaturaal typetje uit.

Blackface in Nederland

In Nederland staat blackface vooral bekend als de hulp van Sinterklaas. Maar ook in Nederland is er meer te vertellen over blackface. Minstens vierduizend blackface-figuren bevolkten de Nederlandse podia sinds de 19de eeuw. Te denken valt aan ‘The Dutch Black & White Minstrel Show’ uit 1985 met zangeres Milly Scott. En je kunt je wellicht de ‘Black and White Minstrels Shows’ herinneren uit Amerika. Deze werden eind jaren zeventig, begin jaren tachtig uitgezonden in ons land.

Wanneer?

Woensdag 21 juni belooft dus een boeiende avond te worden in Lokaal42. Het programma begint om 21.00 uur en duurt ongeveer anderhalf uur. Na afloop is er ruimte voor vragen en discussie. Die avond wordt ook een nieuwe rubriek geïntroduceerd; het ‘biermoment’. Bij dit laatste vertelt Jurr Buijink, uitbater van Lokaal42, iets over een nieuw bier uit het assortiment, al dan niet passend bij het onderwerp van de avond of het seizoen.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Ivo Mikkers - Redactie

Ivo Mikkers Redactie ondersteuning DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *