Bloemrijk grasland voor Fietsrondje Helmond

Het project Heel Helmond Bloeit had een lange adem, maar is nu eindelijk voltooid. Volgend jaar zullen veel plekken langs de route Fietsrondje Helmond zichtbaar zijn als een bloemrijk grasland. Wethouder Arno Bonte heeft zaterdag de officiële openingshandeling verricht. Samen met klimaatburgemeester Brigitte van de Koevering bezocht hij enkele ingezaaide velden.

Voormalig voorzitter van IVN-Helmond Ad Adriaans begeleidde de wethouder langs enkele plekken waar ruim tachtig vrijwilligers druk bezig waren. Zij hadden hun zaterdagochtend opgeofferd om het bloemenzaad over de velden te verspreiden. In Stiphout in de Kloosterstraat werden vele voormalige grasveldjes ingezaaid om te komen tot een bloemrijk grasland, zoals de klimaatburgemeester het verwoordde. Het IVN had de buurtbewoners op de hoogte gebracht van de plannen van de gemeente. Hun grasveldjes zouden worden opgeploegd en opnieuw ingezaaid met een zaadmengsel van gras en bloemen.

Het IVN probeert zoveel mogelijk inwoners te overtuigen van het belang van biodiversiteit. Ook klimaatburgemeester Brigitte van de Koevering vindt dit een van de belangrijke taken die haar te wachten staan. Gezamenlijk brachten zij de boodschap naar buiten: “Hiermee proberen we te bereiken dat de biodiversiteit van een groot aantal groenstroken sterk wordt verbeterd, maar ook dat steeds meer mensen gaan inzien dat we onze natuur moeten koesteren en uit het slop helpen. Want natuur is voor iedereen steeds belangrijker, ook dichtbij in Helmond.”

Langs de fietsroute werd zo’n 18.000 m2 land ingezaaid.

Alle wijken?

Toch kwam er onderweg ook kritiek van een vrijwilliger. Zij vroeg zich boos af waarom niet alle wijken in aanmerking komen om bloemrijk grasland te krijgen. Zelf woont zij in Rijpelberg en in deze wijk is geen locatie aangewezen om ingezaaid te worden. “Waarom alleen in Brandevoort en Stiphout anderhalve pagina en de rest van Helmond maar een paar plekken?” Zij refereerde aan het overzicht waarop de aan te leggen veldjes stonden vermeld. “Stiphout en Brandevoort zijn al mooi genoeg. Ik heb het idee dat de gemeente onze wijk niet belangrijk genoeg vindt. Dat betreft ook het onderhoud van openbaar groen en de wegen en paden in Rijpelberg,” vertelt de vrijwilligster boos.

Zij gaf aan zelf hierover contact met de gemeente te zullen opnemen. Brigitte van de Koevering heeft aangegeven dat een klimatoloog van de gemeente de plekken heeft bepaald, maar dat zij er zeker achteraan zou gaan om te informeren waarom er in deze wijken geen veldjes werden aangewezen om in te zaaien. “Het was mijzelf niet opgevallen dat andere wijken minder bedeeld zouden zijn, maar ik ga daar zeker naar informeren!” Wellicht dat als de klimaatburgemeester aan de bel trekt bij de gemeente, andere wijken alsnog ook een bloemrijk veld krijgen. Dat wordt in de wijk Rijpelberg zeker gewaardeerd.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Anja Donkers - Redactie

Anja Donkers DitisHelmond Redactie

Dit artikel heeft 1 reactie

 1. Rozemarijke van Erp Reply

  Dag Anja

  Ik realiseerde me zaterdag niet dat jij een redacteur bent toen wij elkaar spraken.
  Het doet me goed dat je in jouw stukje ook aandacht besteed aan de kritische noot die bij Heel Helmond bloeit geuit werd.
  Hopenlijk wordt bij een volgend project gestreefd naar een betere verdeling van inzaailocaties op het rondje Helmond. Zodat dan echt sprake is van Heel Helmond bloeit.

  Groetjes Rozemarijke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *