Blote billenzwam en honderden andere paddenstoelen

Blote billenzwam? Ja er werd wel lacherig over gedaan. Maar het is toch echt een naam voor een klein paddenstoeltje, dat eruit ziet als blote billetjes…. Tijdens een IVN-wandeling door de Bakelse Beemden kwamen honderden paddenstoelen voorbij en het duizelde door de vele namen die werden genoemd. Maar de blote billenzwam…die naam vergeet je niet meer.

De wandelingen van het IVN zijn de laatste jaren heel erg in trek. In deze tijd met de coronamaatregelen echter maakt de vereniging geen aankondigingen over hun wandelingen. Omdat er per gids slechts met drie belangstellenden mag worden meegelopen, zijn de vooraf gereserveerde wandelingen al snel vol.

Toch was ik een van de ‘gelukkigen’ die met gids Theo van Loo mocht meewandelen. Theo is lid van de plantengroep bij het IVN en ook een paddenstoelenliefhebber (zeg maar kenner). Enkele van de door hem genoemde namen zijn toch wel blijven hangen: de dooiergele mestzwam, de parasolzwam en de tonderzwam. Maar ook het meniezwammetje en de oorzwam zijn blijven hangen. Natuurlijk hebben we ook de meer gewone paddenstoelen mogen zien, zoals de kale en de geschubde inktzwam, de sombere en de gewone honingzwam,  de inktzwam en de stekelige stuifzwam. Het is wel duidelijk: een wandeling van een kleine twee kilometer, waar we na twee uur weer terug bij het startpunt aankwamen. Het zegt genoeg over de hoeveelheid informatie die we over ons heen gestort kregen.

Een prachtige wandeling, door een bijzonder stukje (oud en nieuw) natuurgebied langs de Bakelse Aa, waar volgens de gidsen ook in de zomermaanden prachtige libellen en waterjuffers te zien zijn. Vier IVN-gidsen waren zondag op zoek naar de bijzondere blote billenzwam, echter alleen één groepje mocht ze in werkelijkheid aanschouwen, de andere drie moesten het met de foto’s doen… Theo, bedankt voor de prachtige rondleiding.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Anja Donkers

Anja Donkers DitisHelmond Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *