Tien boeken strijden dit jaar om de Ithakaprijs

Tien boeken strijden dit jaar om de Ithakaprijs, de belangrijkste Nederlandse prijs voor boeken of journalistieke producties over kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen. Het is de achtste keer dat deze prijs, een geldbedrag van € 5.000, zal worden uitgereikt. De prijs is een initiatief van stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL). Op 13 oktober wordt tijdens de uitreiking in Huis Landfort in Megchelen bekend wie de winnaar is.

De boeken die kans maken

 Biljoen. Kasteel, bewoners, landgoed van Conrad Gietman & Jorien Jas (red.)

De laatste heer. Hoe de bevoorrechte klasse in Nederland plaatsmaakte voor de gewone man van Astrid Schutte

Haagse Huizen van Oranje van Paul Rem

Den Aalshorst. Levensverhaal van een landgoed van Jan ten Hove

Trouw aan Twente. St. Edwina van Heek van Eugenie Mogendorff-ter Kuile

Tuinkoepels. Een Nederlands verschijnsel van Martin van den Broeke & Wim Meulenkamp

Kasteel Helmond. Biografie van een waterburcht van Wies van Leeuwen

Bulletin KNOB Jaargang 120, Themanummer Buitenplaats Landschappen, 2021 nummer 4

Boeren op de buitenplaats. De relatie tussen landbouw en buitenleven in het Amstellands Arcadië (1640-1840) van Gerrit van Oosterom

Atlas van Twickel van Jan Haverkate & Aafke Brunt

Jury

De jury bestaat uit Paul Schnabel (voorzitter jury), René Dessing (secretaris jury / voorzitter sKBL en directeur stichting Erfgoed Landfort), Yme Kuiper (emeritus hoogleraar historische Buitenplaatsen & Landgoederen, RUG), Marcel van Ool (cultuurhistoricus, adviseur landschap en cultuurhistorie bij Staatsbosbeheer), Juliette Jonkheer-Duynstee (kunsthistoricus, publicist en expert voor buitenplaatsen langs de Vecht).

Achtergrond prijs

Deze prijs is in 2015 door sKBL geïnitieerd en dankzij een genereuze gift voor vijf jaar mogelijk gemaakt door de op 27 augustus 2020 overleden oud-staatssecretaris Mr. Els Veder-Smit. De prijs is bedoeld voor interdisciplinair (wetenschappelijk) onderzoek rond kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen. Tevens wordt jaarlijks een stipendium uitgereikt. Het stipendium maakt onderzoek naar deze aandachtsgebieden mogelijk. De prijs en het stipendium bedragen ieder € 5000,-. In 2020 heeft een nieuwe particuliere schenker die vooralsnog anoniem wil blijven, besloten om deze prijs en het stipendium tot en met 2029 mogelijk te maken. Dit jaar zijn er drie inzendingen voor het stipendium. De winnaar wordt ook op 13 oktober bekend gemaakt.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *