Brandbrief Peelgemeenten aan ministers: ‘Dit kan zo niet meer’

“Dit kan zo niet meer”. Zoals gisteren aangekondigd door burgemeester Elly Blanksma, is vanmiddag een brandbrief namens de Peelgemeenten verzonden aan de verantwoordelijke ministeries om aandacht te vragen voor de schrijnende situatie van retailers nu zij gesloten moeten blijven.

Hierin roepen de Colleges van Burgemeester en Wethouders van de Peelgemeenten gezamenlijk het ministerie op om maatwerk te leveren voor de tegemoetkoming die de ondernemers krijgen vanuit het Rijk en te zoeken naar mogelijkheden om de sectoren toch op verantwoorde wijze hun werkzaamheden te kunnen laten hervatten. “Dit kan zo niet meer. De sluiting van de niet-essentiële winkels is voor ondernemers niet meer vol te houden. Zij zien met lede ogen toe hoe publiek online winkelt of gaat winkelen vlak over de grens. De horeca is al heel hard geraakt, maar op deze manier gaan gezonde retail bedrijven ook onnodig ten onder en blijven ondernemers met grote schulden achter. Ook met enorme mentale gevolgen, ook voor hun partners en gezinnen.”

De gemeenten Gemert-Bakel, Helmond, Someren, Laarbeek, Asten en Deurne en haar ondernemers kijken met grote bezorgdheid naar de huidige besmettingscijfers. Maar toch zien ze kansen genoeg om ook de niet-essentiële winkels de deuren weer te laten openen.

Schulden

“De hartenkreet die wij in deze brief uiten is niet gericht op de virusbestrijding. Dat moet gebeuren en daar staan wij volledig achter. Wel vragen wij uw aandacht voor de gevolgen die met name de ondernemers uit de niet-essentiële sector op dit moment ondervinden (denk aan horecabedrijven, retailers, kappers, kleine zelfstandigen en culturele instellingen). Als u bijvoorbeeld naar de retail-ondernemers kijkt, dan leveren zij een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid van dorpen en steden. We zien tal van ondernemers die jarenlang hard hebben gewerkt, een prima renderend bedrijf hebben opgebouwd en nu diep in de schulden zitten. Mensen die het niet meer kunnen opbrengen om wéér iets nieuws te gaan verzinnen om nog een klein beetje omzet binnen te halen”, schrijven de wethouders.

Compensatie

De colleges geven aan dat maatwerk van belang is omdat 100% e TVL compensatie ( Tegemoetkoming Vaste Lasten) in de praktijk geen 100% is. Ook de 85% NOW  (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheidcompensatie)  is in de praktijk geen 85%. De steunmaatregelen zijn onvoldoende. Daarnaast, schrijven de wethouders, zijn zij na de eerste persconferentie massaal gaan inkopen en verraste de tweede persconferentie hen volkomen. “Een groot deel van de producten zijn inmiddels onverkoopbaar. Dit is dubbel verlies. Hier zou wat ons betreft extra rekening mee gehouden moeten worden in de compensatie van ondernemers. We doen daarom hierbij een oproep om voor de korte termijn verlichting van de maatregelen voor deze sector mogelijk te maken. Dit is voor onze ondernemers letterlijk van levensbelang. Maak de maatregelen duidelijk, logisch en praktisch uitvoerbaar.” Volgens de wethouders zijn er voldoende mogelijkheden om veilig open te gaan, zoals blijkt uit de adviezen (protocollen) van Inretail en Koninklijke Horeca Nederland.

Strategie

Ook vragen de Peelgemeenten dringend om voor de langere termijn een strategie te ontwikkelen, waarbij de niet-essentiële sector meer mogelijkheden krijgt om hun bedrijf/bedrijven op een verantwoorde manier draaiend te houden, zeker omdat Covid op zowel de korte als middellange termijn onderdeel zal blijven van de samenleving.

Lees de volledige brief aan de ministers hier.

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *