Broedseizoen: hond aan de lijn

Het broedseizoen is begonnen. Dat betekent dat je extra voorzichtig moet zijn met het loslaten van je trouwe viervoeter. De gemeente Helmond is inmiddels een campagne gestart om hondenbezitters te wijzen op hun verantwoordelijkheid.

Vanaf maart starten veel dieren met het bouwen van een nestje voor hun kleintjes. En de eerste reekalfjes worden geboren. Om de dieren in het wild de kans te geven hun jongen groot te brengen, is het belangrijk dat je jouw hond van maart tot en met juli aangelijnd houdt.

Elk jaar zijn er weer veel bijtincidenten met honden. Daarbij worden levende jonge dieren verwond of gedood. Daarom vraagt de gemeente hondenbezitters om hun hond aangelijnd te houden. Op verschillende plekken in het buitengebied en de bossen hangen banners om je er extra op te wijzen. En denk je ‘mijn hond doet dat niet’: vergis je niet, want elke hond heeft een jachtinstinct. Dus je weet het nooit zeker.

Doe je het niet voor de dieren, doe het dan tenminste voor je portemonnee. Want loopt je hond los op een plek waar het niet mag, dan loop jij kans op een boete tussen de 100 en 150 euro. En als je hond wild opjaagt, dan kan die boete oplopen tot 400 euro of meer. In sommige regio’s liggen de boetes zelfs nóg hoger: tussen de 600 en 800 euro.

Eigenlijk ben je sowieso verplicht om je hond buiten overal aan te lijnen, met uitzondering van de loslaat- en speelterreinen en delen van het buitengebied (die op de hondenkaart staan).

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Wandelaar Reply

    Aan de Berkendonkseplas halen werknemers van Senzer, in opdracht van de Gemeente Helmond, de eieren van de ganzen weg. Over verstoring van de natuur gesproken.
    En vergeet niet al die mountainbikers die overal in de natuur hun weg proberen te zoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *