Er werden weer veel burendagen gevierd in Helmond. De ene nog grootser als de andere. Er was zelfs een burendag georganiseerd door en voor de kinderen van het Leyplantsoen. Maar er waren ook burendagen die elk jaar gevierd werden maar dit jaar door diverse redenen werden afgelast.

Of een burendag die na een stop van drie jaar veroorzaakt door brand, toch weer werd opgepakt in een iets andere vorm, maar wel zo gezellig. Of een burendag gevierd door een bewonersresidentie en op het terras. Ik maakte een ronde door Helmond en sprak met de bewoners.

Mijn eerste stop was in Rijpelberg bij De Brem. Aangekomen zag ik een terrein met enkele kramen waar gezelligheid de boventoon voerde. Een dj speelde zijn nummers af en af en toe verzorgde hij de muziek van de linedance groep The Bullits. Er stond een kraam van de LEV-groep en  er waren heerlijke geuren van de hamburgerkraam.

Mijn tweede stop eindigde in Residentie Baroniehof. Daar was ik verbaasd hoe gezellig de organisatie het gemaakt had. Op het terras zaten de bewoners gezellig te keuvelen onder de klanken van muziek van een gitaar en trommeltje. Opvallend waren de twee personen die de koffie en gebak ronddeelden. Broer en zus, Djilano(12 jr.) en Shavina(9 jr) die opa meehielpen met de lekkere dingen. Ik sprak de heer Berkers van de organisatie die vertelde dat het al voor de vijfde keer werd gehouden. Uiteraard niet te veel alcohol. En hij vertelde mij een anekdote over twee bewoners. De mevrouw was weduwe geworden en een man was weduwnaar geworden. Prompt op de burendag vorig jaar kwamen ze elkaar tegen en zijn sindsdien zijn zij een “stelletje” en allebei dolgelukkig. Hoe mooi kan een burendag zijn?

De burendag in het Leyplantsoen had een stop van drie jaar gemaakt. Wegens een (aangestoken) brand door buitenstaanders hebben ze enkele jaren geen burendag gehouden. Dit jaar werd het weer opgepakt en wel met een speciaal tintje. De organisatie lag in handen van de jeugd(wel onder begeleiding van de ouders) en stond ook in het teken van de jeugd. Er stond een indrukwekkend springkussen waar ze lekker op konden raggen. Daarnaast kon de jeugd laserschieten  in het aangrenzende bos. Als eerbetoon wilden de organiserende kinderen samen op de foto.

In de avonduren wanneer hun kinderen in bed lagen, konden de ouders even genieten van de burendag en  konden de mannen  ook een partij laserschieten in het bos. Jeugdsentiment of jaloersheid? De vrouwen vonden het allemaal best. de burendag in het Leyplantsoen werd voor de tiende keer gehouden en ook hier weer eindigend met een lekkere BBQ.

Helaas is de burendag van het Buurtjesplein in Brouwhuis afgelast. Maar met een beetje hoop zou er volgend jaar weer geprobeerd worden weer een gezellige dag te houden. Momenteel was er dit jaar niet veel animo. Volgend jaar beter?

In ieder geval hadden alle burendagen vandaag een ding gemeen; het was schitterend weer en iedereen had het enorm naar de zin. Hoe mooi kan het zijn…

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Hans Choufoer - Redactie

Hans Choufoer - Wijkreporter bij DitisHelmond. Geboren in Leiden. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk en zijn elke dag op pad in de wijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *