Burgemeester Blanksma intensiever in gesprek met moslimgemeenschap 

Het in het voorjaar van 2021 opgestarte onderzoek naar de risico’s van radicalisering binnen de moslimgemeenschap van Helmond, is afgerond. Bij twee van de tien onderzochte organisaties is volgens onderzoeksbureau NTA sprake van een fundamentalistisch karakter. Reden voor Blanksma om intensiever in gesprek te gaan en te blijven met de diverse islamitische organisaties. 

Burgemeester Blanksma benadrukt dat de opdracht voor de ‘krachtenveldanalyse’ geen collegebesluit is geweest. “Die bevoegdheid lag en ligt bij mij. Het onderzoek is vooraf niet aangekondigd binnen de islamitische gemeenschap. Achteraf bezien was dat wel beter geweest. We streven tenslotte hetzelfde doel na, namelijk radicalisering tegengaan”, aldus Blanksma. 

Ze geeft tevens aan dat ze persoonlijk te veraf heeft gestaan van de betrokken partijen. Ze gaat daarom meer op individueel niveau het gesprek aan. Volgens Blanksma mag dit zeker als verbeterpunt worden aangemerkt.  

Daarnaast kondigt ze een financiële injectie aan van 50.000 euro. Dat bedrag wordt breed ingezet met name op sociaal gebied. Ook wordt er gewerkt aan uitbreiding van menskracht in dit kader. 

Aanbevelingen 

Het verslag van het onderzoek voorziet in een achttal aanbevelingen, waaronder het verbreden van het netwerk van (informele) sleutelpersonen. Daarnaast dient er geïnvesteerd te worden in kennis over religieuze stromingen binnen de gemeente Helmond.  

Ook inzetten op duurzame, brede, informele en herkenbare relaties met personen binnen de Helmondse islamitische gemeenschap is volgens NTA een must. Op dit punt vooral zal Blanksma naar eigen zeggen dus moeten gaan investeren. 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Henk Klarenbeek - Redactie

Henk Klarenbeek Afd. Redactie Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *