Burgemeester Blanksma: opkomstpercentage verkiezingen te laag

Maar liefst 36 stembureaus, 14 politieke partijen en drie verkiezingsdagen in Helmond. Je zou zeggen gelegenheid en keuze genoeg om je stem uit te brengen tijdens het feest van de democratie, de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Dat geldt dan toch niet voor Helmond met wederom een bedroevend laag opkomstpercentage van 39,3%. Volgens burgemeester Elly Blanksma is dat écht te laag.

In het radioprogramma ‘DitisHelmond Actueel’ zei Elly Blanksma de ochtend na de verkiezingen dat een analyse naar de oorzaken op zijn plaats is. “Helmond ligt er goed bij en toch bereiken we gedeeltes van onze stad niet. Het vertrouwen is laag. We zullen beter naar de inwoners moeten luisteren”, gaf ze aan. Volgens haar is naast een analyse ook de politiek de komende vier jaar aan zet om het vertrouwen van de Helmonders terug te winnen.

Tevens maakte ze van de gelegenheid gebruik om GroenLinks te feliciteren met de verkiezingsoverwinning. Met een winst van één zetel is de partij net als in 2018 en nu dus met zeven zetels de grootste in Helmond. Blanksma benadrukte dat het gebruikelijk is dat de grootste partij de gesprekken opstart om tot een coalitie te komen.

Ook feliciteerde zij de VVD en Helder Helmond met hun overwinningen. “De top drie is daarmee compleet”, aldus Blanksma. Zij verwelkomde nieuwkomers Forum voor Democratie met twee zetels en DENK en Mì Hellemonders ieder met één zetel in de Helmondse raad. ChristenUnie en plan!, gaf Blanksma aan, hebben te weinig stemmen behaald om een zetel te kunnen bemachtigen.

(Foto: Henk van Dijk)

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. John Steenbrink Reply

    Hallo, Het is zeker jammer dat de opkomst zo laag was. Ondanks dat zoveel mensen zich hebben ingezet om hun partij onder de aandacht van de Helmonders te krijgen. Ik, van @helderhelmond, spreek de hoop uit dat in de nabije toekomst de betrokkenheid van de Helmonders groter zal worden. Onze democratie verdiend een grotere aandacht! Hartelijke groet, John Steenbrink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *