Burgemeester Helmond treedt streng op bij vuurwerkoverlast

In Helmond zijn grote irritaties over het afsteken van vuurwerk in verschillende wijken. Er wordt BOA- en politiecapaciteit ingezet om overlast te voorkomen, maar het is lastig om de daders op heterdaad te betrappen. “Maar we zitten absoluut niet stil. Ik ben bereid om heel ver te gaan en een noodverordening in te stellen. Ik heb mijn gereedschapskist met bestuurlijke maatregelen klaar staan”, waarschuwt burgemeester Elly Blanksma.

De burgemeester is aan het onderzoeken of het mogelijk is om met de vondst van een flinke partij illegaal vuurwerk in een woning, hetzelfde op te treden als bij de vondst van drugs. Dat betekent dat de betreffende woning voor een bepaalde tijd afgesloten kan worden. “Het is een moeilijke stap waarbij ik de grenzen opzoek binnen de wetgeving. Ik wil ermee het juiste signaal afgeven. Het gaat daarbij niet om de boete die de bewoners krijgen, maar om ze duidelijk te maken dat zwaar vuurwerk in huis heel erg gevaarlijk is. Voor henzelf én voor hun directe omgeving”, legt Blanksma uit.

Ze wil het liefst in contact blijven met de daders die illegaal vuurwerk afsteken. “Ik heb begrip voor bijvoorbeeld het argument dat tegenwoordig vanwege corona veel niet mag en kan. Maar dat betekent niet dat je de vrijheid hebt om dingen te doen die niet mogen. Zijn de daders minderjarig en hebben ze schade aangericht, dan weet ik ook hun ouders te vinden.”

Helmonds beleid

Burgemeester Blanksma heeft over het mogelijk sluiten van woningen geen afspraken gemaakt met omliggende gemeenten. “Het is Helmonds beleid.” Volgens teamchef van de politie Sjaak Santegoets is er verschil in resultaat bij het sluiten van een woning vanwege de vondst van drugs of van vuurwerk. “Bij het vernietigen van drugs en het sluiten van de woning, haal je de loop eruit. De handel in drugs stopt op die locatie voor lange tijd. Als je vuurwerk weghaalt, is het gevaar direct weg.” Wil je een woning kunnen sluiten, moet het om meer gaan dan een doosje cobra’s onder het bed. Santegoets: “We hebben tot nu toe drie keer grote partijen in woningen aangetroffen van tussen de 50 tot 100 cobra’s. Daarmee kun je een volledige woning opblazen. Dat is gevaarlijk en bovenal, verboden.”

De politiechef vertelt over een voorval waarbij een bewoner bezig was om zijn illegale vuurwerk door de wc te spoelen, toen de politie arriveerde. “Hij dacht het daardoor onschadelijk te maken, maar juist het water in die wc wordt opgenomen door het karton. In combinatie met het flitspoeder vormt er een gas en dat is ontzettend brandbaar. Die man moest blij zijn dat zijn wc nog in zijn huis stond.”

Waarmee Santegoets aan wil geven dat bewoners zich vaak niet bewust zijn van het gevaar. Hij vraagt dan ook omwonenden die iets vermoeden, melding te maken. “Achteraf blijkt dat buren wisten van de opslag van zwaar vuurwerk, maar niet de stap zetten om het te melden. Met gevaar voor eigen leven.”

Kat en muisspel

Vorig jaar in november waren er al 2000 meldingen binnen over vuurwerkoverlast, dit jaar zijn dat er 1000. Maar er is volgens Santegoets verschil in wat mensen beleven en wat er gemeld wordt. Er is volgens hem niet zoveel veranderd, ook al zijn er minder meldingen. “Het liefst hebben melders de politie meteen ter plaatse. Maar we hebben geen zin in het kat en muisspel. De daders zijn altijd weg of hebben geen vuurwerk, op het moment dat wij komen. Toch heeft melden zin. Waarbij wij ons focussen op illegaal vuurwerk uit de roulatie nemen en een beroep doen op ouders.”

Landelijk verbod

Recent heeft het kabinet besloten om dit jaar opnieuw een landelijk vuurwerkverbod in te stellen. Dit betekent dat er geen vuurwerk verkocht, vervoerd en afgestoken mag worden. Doel is om een extra belasting van de zorg, handhavers en hulpverleners zo veel mogelijk te voorkomen. Ook in Helmond.

Burgemeester Blanksma: “We waren al aan het voorbereiden om de stad dit jaar in te delen in vuurwerkvrije zones en gebieden waar wél vuurwerk afgestoken kan worden. Want uit de in september gehouden enquête blijkt: Helmonders willen graag zélf vuurwerk afsteken. Liever dat, dan een gezamenlijke vuurwerkshow. Maar, vanwege het algehele landelijke verbod, kan er dit jaar dus nog niks. Volgend jaar kijken we opnieuw wat er mogelijk is.”

(Resultaten enquête over vuurwerk in Helmond? Zie bericht elders op de site van DitisHelmond )

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *