Burgemeester: ‘Helmond zet vol in op campagne tegen drugs’

Tijdens de digitale nieuwjaarsreceptie vanuit Het Speelhuis blikte burgemeester Elly Blanksma maandagavond terug op een nieuwjaarsnacht die volgens haar ‘rustig en ingetogen’ was. Gezien de relatieve rust in de ziekenhuizen is voor haar een vuurwerkverbod voor haar ‘het bewijs  dat we dit permanent mogen invoeren’.

De burgemeester noemt 2020 een jaar met teleurstelling en verdriet, onzekerheid en angst. “Maar met het lengen van de dagen, groeit ook weer het vertrouwen. Vanaf deze week vinden in Brabant de eerste vaccinaties plaats. Heel stiekem kunnen we gaan dromen van een stukje meer bewegingsruimte.”

Jeugd

Volgens Blanksma is het aan het gemeentebestuur om perspectief te bieden. Ze richt zich in haar toespraak met name tot de jeugd. “De komende jaren investeren we extra in het tegengaan van jeugdwerkloosheid, in de aanpak van schulden onder jongeren en in het tegengaan van de toenemende jeugdcriminaliteit. In deze stad kunnen relschoppers rekenen op de harde hand. En krijgen jongeren met problemen begrip.”

Vanuit die gedachte zet Helmond de komende jaren vol in op de campagne tegen drugs. “Immers”, zegt Blanksma, “elk pilletje – hoe klein ook – kan de toekomst van onze jongeren verpesten.” In de aanpak van drugs wil Helmond gids zijn.

‘Toeslagenaffaire’

Blanksma noemt het daarom des te schrijnender dat juist in het jaar waarin de onzekerheid groter dan ooit was, bleek dat de overheid in Nederland niet altijd die gids is. Ze refereert aan de ‘toeslagenaffaire’. “Tienduizenden weerloze ouders, voor wie de maand sowieso al veelal te lang duurt om rond te kunnen komen, werden door de Belastingdienst als fraudeurs neergezet. Ook in Helmond waren bij tientallen gezinnen de gevolgen daarvan niet te overzien. Het onrecht dat deze ouders is aangedaan, is ongekend pijnlijk. De les die we eruit moeten leren, is ongekend hard. Namelijk dat we als overheid een schild moeten zijn.”

En dat gaat niet altijd goed, zegt Blanksma. “Of het nu gaat over: de verbetering van de leefsituatie in de Heistraat, de kopers van huizen in de Houtse Akker, mensen met uitzichtloze schulden, of kinderen met een onveilige thuissituatie.” Als gemeente wil Helmond een schild zijn. “We zijn er voor jullie. Niet andersom.”

Mensen die zich vooraf aangemeld hadden, konden de digitale receptie thuis bijwonen. Een opname van de hele bijeenkomst is vanaf dinsdag ook te zien op DitisHelmond tv.

 

 

 

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Ditisonzewijk.nl Paula van Hout

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *