Camerasysteem kentekentoegang vanaf 1 november in gebruik

Vanaf woensdag 1 november aanstaande gaat de gemeente Helmond voertuigen in het voetgangersgebied in het centrum weren met digitale kentekenherkenning. Hierbij worden de huidige pollerpalen vervangen door een systeem met kentekencamera’s. Per 1 december volgt ook het voetgangersgebied De Plaetse in Brandevoort.

Wethouder Erik de Vries, verantwoordelijk voor de centrumontwikkeling: “Doel van het nieuwe systeem is het beter weren van gemotoriseerd verkeer in de voetgangersgebieden. In de afgelopen periode troffen we de voorbereidingen. De camera’s zijn opgehangen en de openbare ruimte is aangepast, zodat het voor automobilisten duidelijk is dat men niet mag inrijden. Dit hebben we gedaan door het plaatsen van nieuwe portaalborden en twee witte strepen in de bestrating. Wie zonder ontheffing het voetgangersgebied in rijdt, krijgt eerst een waarschuwing. De tweede keer volgt een boete via het CJIB. Dit geldt voor zowel auto’s als bromfietsers en scooters.”

Voor ontheffingshouders verandert er niks

Wie toch met een motorvoertuig in het voetgangersgebied moet zijn kan (onder voorwaarden) een ontheffing aanvragen. Voor mensen die nu al een ontheffing hebben verandert er niks. Zij blijven toegang houden zoals gebruikelijk. Ook het laden en lossen mag zoals voorheen ook het geval was, binnen de vastgestelde venstertijden. Hiervoor is geen ontheffing nodig. Voor het centrum is dit maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 en 11.00 uur en in Brandevoort dagelijks tussen 8.45 en 11.45 uur. Buiten deze tijden hebben alleen gemotoriseerde voertuigen met ontheffing toegang. Alle informatie is te vinden op www.helmond.nl/kentekentoegang.

Huidige situatie

Op dit moment wordt de toegang tot het voetgangersgebied in het centrum en De Plaetse in Brandevoort geregeld door pollers (verzinkbare palen). Ontheffingshouders hebben toegang met een pas of transponder. De pollers zijn aan het einde van hun technische levensduur, waardoor het aantal storingen en reparaties toeneemt. Daarnaast vinden regelmatig aanrijdingen met de pollers plaats, met schade aan zowel de palen als de betrokken voertuigen.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *