CDA Helmond ook verdeeld over samenwerken met Forum

Ook de fractie van het CDA in Helmond reageert verdeeld op de samenwerking in de Provinciale Statenfractie met VVD, Forum voor Democratie (FvD) en Lokaal Brabant. “Maar de meerderheid stemt toe, zo werkt het nou eenmaal in een democratie”, zegt fractievoorzitter Jan Roefs. “Maar er is veel werk aan de winkel.”

De Provinciale Statenfractie van CDA Brabant heeft het advies van het CDA-partijbestuur over samenwerking met VVD, FVD en Lokaal Brabant overgenomen. Een krappe meerderheid (56 procent) van de 816 leden die gereageerd hadden, geeft aan een samenwerking met FvD acceptabel te vinden. De Helmondse Jan Roefs is er daar een van. “Daar hoef ik niet omheen te draaien”, zegt hij. Een ander deel van de CDA-achterban heeft grote zorgen en ziet die samenwerking niet zitten. In de Helmondse CDA-fractie is het niet anders.

Die fractie bestaat uit acht leden waarvan vijf raadsleden en drie burger raadsleden. Roefs vindt dat samenwerken op provinciaal niveau met FvD de kans moet krijgen. Je doet daarmee toch recht aan de verkiezingsuitslag. En in het provinciehuis zitten volgens mij capabele mensen in de FvD-fractie. Het grote bezwaar is toch vooral gericht op de landelijke voorman en zijn uitspraken.”

Respect

Roefs vindt wel dat er onder stevige voorwaarden samengewerkt moet worden. “Die samenwerking moet recht doen aan ons verkiezingsprogramma, zodat we ons beleid uit kunnen voeren. En heel belangrijk is dat er respect is voor elkaar en voor elkaars principes. Wij bepalen hier in Helmond zelf hoe we handelen. Maar we moeten wel verantwoording afleggen aan onze achterban. Dat moet de Provinciale Statenfractie ook.”

Gedeputeerden

Wat betreft de keuze voor kandidaat-gedeputeerden, daar weet  Roefs nog niks van. “De naam van Eric Ronnes gaat rond. Hij zit voor het CDA in de Tweede Kamer. Hij komt uit Boxmeer en kent onze regio op zijn duimpje. Dat zou goed zijn voor ons. Maar het blijft speculeren. De namen zullen snel genoeg bekend worden.”

Roefs wil gezegd hebben dat wat er gebeurt in het Provinciehuis in Den Bosch, ook belangrijk is voor Helmond. “De provincie is een belangrijke partner voor gemeenten. Zeker op het gebied van ruimtelijke ordening en verkeer bijvoorbeeld. Dat moet je niet onderschatten.”

 

 

 

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie Ditisonzewijk.nl Paula van Hout

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *