CDA-kopstuk in Helmond: “hij is best knap”

De landelijke CDA-verkiezingskaravaan deed zaterdag Helmond aan. Demissionair CDA-minister Hugo de Jonge maakte met CDA-Tweede Kamerlid Inge van Dijk een rondgang door de binnenstad en over de weekmarkt.

De een wist het meteen, een ander moest wat langer kijken. Maar Hugo de Jonge wordt door de meeste Helmonders wel herkend; omdat hij onder meer demissionair minister is van Volkshuisvesting en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Maar toch vooral voor zijn rol als minister van Volksgezondheid vanaf 2020. Toen werd hij verantwoordelijk voor de bestrijding van de corona uitbraak in Nederland.

Demissionair minister Hugo de Jonge in gesprek met Miranda, Marcel en Willemien.

Vriendelijke man

“Hij is in het echt best knap”, lacht Miranda Das uit Helmond, “en ik vind hem vriendelijk.” Ze zit met haar man Marcel en vriendin Willemien op een terrasje in de Elzaspassage. Het groepje wordt door de minister aangesproken met de vraag of ze gaan stemmen. “Ik stem Partij voor de Dieren en geen CDA.” Miranda heeft respect voor de Haagse politici. “Ze krijgen tegenwoordig zo veel over zich heen. Ga er maar eens aanstaan.”

Inge van Dijk

CDA-Tweede Kamerlid Inge van Dijk begeleidt De Jonge op deze zaterdag en wijkt niet van zijn zijde. De geboren Helmondse die in Bakel woont, is al 2,5 jaar Tweede Kamerlid voor het CDA. “Ik had gehoopt dat het vier jaar zouden worden, maar het kabinet is eerder gevallen.” Toch maakt Van Dijk een goede kans om kamerlid te blijven. Voor de Tweede Kamerverkiezing van komende woensdag staat ze namelijk op de vierde plaats van de CDA-kandidatenlijst. En laat dat nou ook precies het aantal zetels zijn dat het CDA volgens de laatste peilingen gaat halen.

Hugo de Jonge in gesprek met een medewerker van de gemeente Helmond.

Van vijftien naar vier zetels

Toch doet het pijn dat het Christen-Democratisch Appèl, dat ooit de grootste partij van Nederland was, nu van vijftien naar vier zetels dreigt terug te vallen. Meerdere crises zijn debet aan het zetelverlies. Zoals onder meer de kwestie rondom Pieter Omtzigt, de afkalvende traditionele steun van boeren en buitenlui en het feit dat de Randstad belangrijker werd gevonden dan de provincie.

Vertrouwen in toekomst

Van Dijk erkent dat er fouten zijn gemaakt maar heeft wel vertrouwen in de toekomst. “Het CDA moet terug naar waar het vandaan komt. Dat klinkt misschien oubollig, maar het is het verhaal over normen en waarden en fatsoenlijk met elkaar omgaan. Dat heeft Nederland nu harder nodig dan ooit.” Van Dijk is ervan overtuigd dat het goedkomt met het CDA. “We hebben een mooie nieuwe lijsttrekker (Henri Bontenbal, red) en een mooi jong team, waar ik trots op ben. Lukt het niet deze verkiezingen dan toch zeker over vier jaar.”

Kopfoto: Inge van Dijk en Hugo de Jonge samen onder een paraplu.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Dit is Helmond Paul van Asseldonk - Redactie

redacteur/verslaggever Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *