Fleur de Veth en Jenny Phan zijn samen een burgerinitiatief gestart om het Centraal Examen te vervangen door formatieve toetsen. Ze zijn gestart met een petitie voor de Tweede Kamer om hier een debat over te starten.

Ze hebben hier drie argumenten voor opgesteld. Het eerste argument is: Wanneer je een aantal jaren hard hebt gewerkt op het voortgezet onderwijs is het eigenlijk onnodig om die jaren met een centraal examen af te sluiten. Zij denken dat het beter is om tijdens het schooljaar meerdere formatieve toetsen af te nemen. In plaats van een momentopname tijdens een centraal examen. Iemand kan een slechte dag hebben tijdens een centraal examen of last hebben van faalangst en daardoor een te laag cijfer halen of zelfs zakken. Ook vinden zij dat het ouderwets is om grote waarde te hechten aan een centraal examen.

Formatief leren

Ze vinden dat er overgestapt moet worden op formatief leren en formatieve toetsen. Een voorbeeld van formatief leren is wanneer iemand bijvoorbeeld wiskundeleraar wil worden is het niet nodig om Franse les ook op VWO-niveau te volgen. Dat zou dus op een lager niveau kunnen. Het zou dus mogelijk moeten worden om meerdere vakken op verschillende niveau’s te volgen. Formatief leren is een leerproces. Hierbij worden eerst de leerdoelen bepaald. Deze worden besproken met de leerling en er wordt gekeken wat de zwakke en sterke punten zijn van een leerling. Aan de hand daarvan weet de leraar waar de leerling extra aandacht aan zou moeten besteden. De leraar bekijkt met de leerling welke leerdoelen zijn bereikt en welke nieuwe leerdoelen nog moeten worden bepaald. Voor meer informatie over formatief leren kijk op: https://leerling2020.nl/formatief-leren/

Fleur de Veth en Jenny Phan zijn een petitie begonnen om het debat op te starten in de Tweede Kamer. Hiervoor hebben zij 40.000 18+ handtekeningen voor nodig om het in de Tweede Kamer te krijgen. De verandering van het onderwijs heeft geen effect voor Fleur en Jenny, want zij hoeven nog maar één jaar VWO te doen, maar is voor de toekomstige leerlingen is dit wel belangrijk.

De petitie is te vinden op: https://www.petities.com/staopvooronderwijs  Hier staat het hele plan nog een keer uitgelegd en kan men de petitie ondertekenen

 

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Toon van de Wijk - Redactie

Toon van de Wijk "de Toon van de Wijk"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *