College: ‘Gemeente beslist niet of winkel dicht moet’

Ondernemers Jan en Nancy de Kloe krijgen binnenkort de wethouder economie op bezoek. De uitbaters van Mother Nature’s Finest willen allang praten met de gemeente. Ze hebben een natuurwinkel met medicinale hennepproducten. De wethouder gaat met de ondernemers in gesprek over de coronarichtlijnen vanuit het Rijk en de problemen die de ondernemer op dit moment ervaart. 

De fractie Helder Helmond stelde schriftelijke vragen aan burgemeester en wethouders over de situatie van de ondernemers. De uitbaters van Mother Nature’s Finest zouden geen uitleg krijgen waarom ze moesten sluiten. Terwijl opening wel mag van de rijksoverheid en de Kamer van Koophandel.

Uit het antwoord van B. en W. blijkt dat de gemeente geen besluit neemt of een winkel open mag of dicht moet. “Dit  is immers niet aan de gemeente maar aan de ondernemer zelf, op basis van de maatregelen die het Rijk heeft afgekondigd. De Rijksoverheid heeft per 15 december een lockdown afgekondigd waarbij alle niet-essentiële winkels gesloten moeten zijn.”

De specifieke criteria en de meest gestelde vragen zijn te vinden via deze link.

Omzetgegevens

De ondernemer bepaalt zelf aan de hand van omzetgegevens van voor 15 december 2020 of wordt voldaan aan de regels. “Die omzetgegevens zijn cruciaal om te beoordelen of de winkel open mag, maar deze zijn tot op heden niet getoond. Uiteraard is dit ook geen verplichting om deze te tonen, de ondernemers kunnen zelf op basis van de omzetgegevens een afweging maken of zij voldoen aan de door het Rijk gestelde richtlijnen”, schrijft het college.

Tussen wal en schip

Door middel van een brandbrief naar het Rijk heeft de gemeente Helmond aandacht gevraagd voor ondernemers die tussen wal en schip vallen ten aanzien van de huidige regelingen die er zijn. Naar verwachting worden de bestaande regelingen vanaf half mei aangevuld. Een overzicht van de ondernemers die tussen wal en schip vallen kan de gemeente in het kader van de privacy niet delen. Volgens Helder Helmond is Mother Nature’s Finest zo’n ondernemer.

Lees ook: Winkelier hennepproducten begrijpt verplichte sluiting niet

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Avatar
    Eric Betgem Reply

    Altijd hetzelfde liedje. Privacy…
    Terwijl ditzelfde college privacyregels aan zijn laars lapt met maar een doel. Het mond dood maken van burgers met verstand van zaken. Dit is geen incident. Dit is beleid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *