Column DENK Helmond: ‘Discriminatie benoemen: de eerste stap naar inclusie’

Gemeenteraadslid Omar Fkihi van DENK Helmond stelt dat de strijd tegen discriminatie begint met het benoemen van het probleem. De juiste woordkeuze is daarbij van belang. In plaats van een ‘inclusie-agenda’ spreekt hij liever over een ‘antidiscriminatie-agenda’. In zijn column geeft Fkihi aan strijdvaardig te zijn en discriminatie niet te tolereren.

Tijdens de recente begrotingsbehandeling stond een ogenschijnlijk subtiele, maar cruciale vraag centraal: gaan we in Helmond een ‘inclusie-agenda’ of een ‘antidiscriminatie-agenda’ opstellen? Dit gaat om meer dan enkel woordkeuze, het betreft de koers die we willen varen om kwetsbare groepen te beschermen tegen vooroordelen en uitsluiting.

De actualiteit van de afgelopen weken, naar aanleiding van de voetbalrellen in Amsterdam, laat wederom zien hoe urgent het is om racisme en discriminatie keihard aan te pakken. Schokkende voorbeelden van racistische uitlatingen, zelfs binnen de hoogste politieke kringen zoals de ministerraad, benadrukken hoe diepgeworteld deze problematiek is.

Niet tolereren
We spreken hier niet over geïsoleerde incidenten, maar om symptomen van een structureel probleem dat nog altijd in onze samenleving woekert. Als bestuurders en politici hebben we de verantwoordelijkheid om hier krachtig tegen op te treden en een ondubbelzinnig signaal af te geven: dit tolereren wij niet.

Toch klinkt er een ander geluid in de Helmondse gemeenteraad. Sommigen vinden de term ‘antidiscriminatie’ te negatief door het voorvoegsel ‘anti’ en geven de voorkeur aan het positievere ‘inclusie’. Maar dit is niet het moment om de harde realiteit te verzachten met zachte woorden. Inclusie is zonder twijfel een belangrijk overkoepelend ideaal, maar om dat ideaal te bereiken, moeten we discriminatie hard en expliciet benoemen en bestrijden.

Antidiscriminatie
De term ‘antidiscriminatie’ onderstreept onze vastberadenheid. We streven naar een rechtvaardige samenleving, waarin niemand wordt uitgesloten op basis van huidskleur, geloof, afkomst of andere kenmerken.

Als fractie van DENK Helmond hebben wij, samen met GroenLinks en SP, gepleit voor het behoud van een zelfstandige antidiscriminatie-agenda. Zo’n agenda is geen luxe of symboliek, maar een noodzakelijkheid. Het stelt ons in staat om concreet en meetbaar op te treden tegen ongelijkheden die voor veel inwoners van Helmond nog steeds dagelijkse realiteit zijn. Zonder deze specifieke focus blijft de strijd tegen discriminatie oppervlakkig en vrijblijvend.

Compromis
Het college heeft gekozen voor een gecombineerde inclusie- en antidiscriminatieagenda. Hoewel dit als een compromis voelt, is het expliciet benoemen van misstanden, als het gaat om discriminatie, essentieel om verandering te realiseren en samen te bouwen aan een inclusieve samenleving.

Dit compromis biedt perspectief, maar we blijven alert. DENK Helmond zal de voortgang nauwlettend volgen en zich blijven inzetten voor een stad waarin iedereen, ongeacht achtergrond of religie, gelijkwaardig wordt behandeld. Inclusie vereist immers de moed om onrecht stevig aan te pakken. Alleen zo creëren we een Helmond waar iedereen zich thuis voelt.

Omar Fkihi
Fractievoorzitter DENK Helmond

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Altijd Dichtbij!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Gepubliceerd door Frank van de Ven

Redacteur en verslaggever van Dit Is Helmond

Dit artikel heeft 3 reacties

  1. David Reply

    Dhr. Fkihi spreekt over “voetbalrellen”. Dus het op straat vragen naar identiteitspapieren, om te controleren of iemand Joods is, valt onder hooligangedrag?
    Daarnaast hangt dhr. Fkihi een geloof aan waarbij vrouwen, anders/ niet gelovigen of niet hetero’s zeer zeker anders behandeld/ ervaren worden. Maar zelf wel spreken over gelijkwaardigheid.

  2. Cathy Reply

    Beste David, meneer Fkihi laat ook buiten beschouwing dat er werd gescandeerd ‘er zijn geen scholen meer in Gaza, want er zijn geen kinderen meer in Gaza’ en dat er taxichauffeurs werden aangevallen door Maccabihooligans. De reactie van onze regering was eensluidend eenzijdig. Over het geloof van dhr. Fkihi zo een opmerking maken is net zo eenzijdig. Zijn boodschap dat iedereen ongeacht achtergrond of religie, gelijkwaardig moet worden behandeld, is een inclusieve boodschap waar de mensheid beter mee gediend is.

    • David Reply

      Hallo Cathy,

      De column richt zich deels op taalgebruik. Ik citeer: “. De juiste woordkeuze is daarbij van belang.” Om wat er in Amsterdam gebeurde onder de noemer “voetbalrellen” te scharen vind ik de verkeerde woordkeuze en minimaliseerd de impact die desbetreffende situatie voor invloed heeft op het gevoel van bepaalde Amsterdammers.
      Daarnaast spreekt u over eenzijdigheid/ inclusiviteit. Normaliter zou het geloof van dhr.Fhiki inderdaad niet van belang zijn maar aangezien er namens Denk gesproken wordt is dit wel van “belang”/ van invloed op de boodschap.

      Ik ben zeer zeker voorstander van gelijkwaardigheid maar door de oogkleppen op te doen voor gedragsuitingen van geloofsstromingen werkt niet bevorderend.

      Alsof de harde kern uitspreekt dat het ” maar een spelletje is” en “dat het gaat om de gezelligheid” maar om daarna verbaal en fysiek de voetbalfan van het andere team aan te vallen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *