Column: Helder Helmond aan kop

“Je kon er natuurlijk de klok op gelijk zetten: na Helmond Aktief was het slechts een kwestie van tijd of ook Bach Plus zou de overstap naar Helder Helmond binnen de gemeenteraad maken. Formeel vindt de fusie weliswaar pas plaats op 1 oktober a.s. maar om in wielertermen te blijven, ligt Helder Helmond nu al met inmiddels 5 zetels virtueel aan kop van de oppositie in Helmond. Een bijzonder prettige uitgangspositie met de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 in het vooruitzicht. Nu nog zaak om een veelzijdige ploeg samen te stellen, met wellicht een nieuwe, jongere kopman en voorwaar een podiumplaats komt in zicht.

Hoe groot zal de deceptie 3 jaar geleden zijn geweest toen de toenmalige topploeg Groen Links in zee ging met de gemankeerde (van 6 naar 3 zetels) waterdragers van Lokaal Sterk, terwijl Helder Helmond haar zetelwinst met 200% zag toenemen en steeg van 1 naar 3. Het college moest en zou een lokaal tintje krijgen en dus koos Groen Links voor… de verliezer. Werd Helder Helmond geflikt?

Het kan haast niet anders of de landelijke verkiezingen van 2021 zullen hun weerslag hebben op de lokale verkiezingen van 2022. Dat betekent wellicht een verdere ruk naar rechts. Fractieleider Tuerlings van Groen Links betitelde de Helmondse uitslag van de landelijke verkiezingen tenslotte al als ‘kneiterrechts’. Niet zo slim natuurlijk als het plaatselijke criterium nog verreden moet worden. Na malaise op landelijk niveau kon ook het lokale CDA niet achterblijven en rijdt het zichzelf op dit moment dan ook behoorlijk in de wielen door problemen binnen de ‘ploegleiding’. Het speelt anderen alleen maar meer in de kaart. Ook is al jaren de trend dat plaatselijke partijen het goed doen tijdens gemeenteraadsverkiezingen. Dus zou het zomaar kunnen dat er op het einde van de koers een Rieter op het hoogste treetje de oranje trui aan mag trekken. Het peloton is gewaarschuwd!

Henk Klarenbeek

Helmcross (archieffoto Hans Choufoer)

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Henk Klarenbeek - Redactie

Henk Klarenbeek Afd. Redactie Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *