
Helder Helmond: “Waar is onze mooie groene stad gebleven?”
Dit is Helmond; niet alleen een platform voor nieuws, maar ook voor geluiden uit de politiek en van bewoners. Alexandra Koolen, gemeenteraadslid voor Helder Helmond, schreef de volgende column over onze ‘mooie groene stad’.
Waar is onze ‘mooie groene stad’ gebleven? De wijken verloederen!
Waar moet ik beginnen eigenlijk? Een paar jaar geleden vroegen wij als Helder Helmond aandacht voor het groenbeleid in Helmond. Want toen was het al slecht gesteld met het groenonderhoud in Helmond. Het wordt elk jaar ERGER lijkt het wel. Waar gaat het mis in de gemeente? Waar grote projecten herrijzen, maar waar de straten en wijken VERLOEDEREN. Er is niemand meer in deze stad die de deur uitloopt en niet tegen het weelderige onkruid aankijkt. Of je nu in Dierdonk woont of Brandevoort, in alle wijken is het vreselijk om aan te zien.
Wat doet dit met onze wijken?
Nou, het gevoel van fijn wonen is weg. Je loopt rond in je wijk en elke hoek van de straat ziet er slechter uit. Voor de zomervakantie zie je niemand, geen aannemer aan het werk in het groen. Alleen als je meldingen doet via de Buitenbeter-app worden deze gedaan. Maar waar is de structuur? Een goed maaibeleid en een goede norm voor het tegengaan van onkruid op de stoepen is hard nodig. Zoals op social media al veel wordt gezegd, inwoners vinden het SCHANDALIG. Bijvoorbeeld de opmerking van Eric Giepmans dat, bij het doen van je rek- en strekoefeningen, je de toestellen die hiervoor zijn neergezet niet meer ziet staan.
Woongenot en veiligheid hollen achteruit
Een collega schreef een heel relaas over Brouwhuis. De mooie Middenloop treft het lot dat ook hier niks meer wordt schoongemaakt. Het beleid van de gemeente zorgt alleen maar voor achteruitgang en verloedering van de wijken. Ongedierte, zie hiervoor de melding van de rattenplaag in diverse Helmondse wijk, wint terrein. Woongenot en veiligheid hollen achteruit, zegt Patrick Coppens in een bericht. We krijgen al jaren van deze Coalitie als verklaring te horen: “Groeizaam weer, te weinig personeel, geen gebruik meer maken van bestrijdingsmiddelen, etc.” Maar ondertussen is er geen verbetering in de aanpak van het groenbeleid voor onze Groene stad. De biodiversiteit staat voorop bij dit college. Dit kan natuurlijk alleen op plekken waar het kan. Herinneren jullie nog de overzichtelijke zijstraten met mooie hoge bloemen en planten die dan ineens gemaaid moeten worden. De biodiversiteit slaat door in de tuinen, plantsoenen en tussen de tegels.
De inwoners van de stad sturen massaal foto’s in en vragen zich af: “Waar is onze mooie groene stad gebleven?”
Alexandra Koolen – Gemeenteraadslid Helder Helmond
Foto’s aangeleverd door Alexandra Koolen
Tip de redactie
Ditishelmond.nl
Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00
Niet alleen de groenstroken zien er niet uit, soms is het onkruid zo hoog dat de verkeersveiligheid in het geding is. Ook de bestrating wordt op diverse plekken kapot gedrukt door boomwortels en levert gevaarlijke situaties op.
Ja dat vind ik ook ze mogen wel war meer aan het groen doen maar ook aan de straat tegels hoor want door dat ben ik behoorlijk gevallen en dat is nu al 4 weken geleden maar loop nog met die klacht met de knie.mag denk ik niks meer kosten in helmond
De foto bij het artikel is een beetje raar. Ik zie en fantastische diverse groene strook links, en een doodgemaaid veld rechts. Dan is links toch veel wenselijker? Tevens — rattenplagen ontstaan in de regel door aanbod van voedsel, voedsel wat wij als mens zomaar in de natuur gooien (in West zie ik met regelmaat mensen hele zakken met brood in het groen dumpen — absoluut slecht voor de vogels aldaar, en een bron voor ongedierte om op los te gaan). Ik heb eerder het gevoel dat de door de Gemeente aangenomen aannemer geen gevoel heeft voor een deugdelijke en tijdige uitvoering van het groenbeleid, afgestemd op het aanwezige groen in de wijken, waardoor er maar achter de feiten aan wordt gelopen (en er materiaal — zoals klepelmaaiers) ingezet wordt welke niet wenselijk zijn). En dat er dus wenselijke begroeiing vernietigd wordt, want “het stond op het bonnetje dat er nu hier gemaaid moest worden”.
Helemaal eens met Björn. Ratten komen niet door groen, maar door afval. En het maaibeleid zou eens heel goed bekeken moeten worden. Waar zijn verkeersonveilige situaties, waar kan het lekker groeien en vooral, hoe is het weer. Maaien terwijl het kurkdroog is en de stofwolken omhoog warrelen, waarna kurkdroge kale grond overblijft is nou niet heel handig. Beter afstemmen lijkt me, op een veranderend klimaat.
Het klopt dat het openbaar groen er steeds slechter uitziet. Soms echt schandalig! Maar veel klagers hebben zelf hun tuin vakkundig dichtgelegd met een bak grind of tegels. Het weer verandert en veel planten kunnen daar slecht tegen. Heb je zelf een tuin dan weet je dat er dit jaar niet tegenop te schoffelen/ plukken is. Het onkruid of wat wij ooit zo genoemd hebben kan wel goed / beter tegen deze weersomstandigheden. Maar een beetje zelfwerkzaamheid kan ook geen kwaad. We kunnen de gemeentelijke tarieven natuurlijk omhoog gooien of overal gras inzaaien, maaien is een stuk goedkoper of zouden we ook zelf iets kunnen doen….. Nu las ik wel dat iemand dat deed en werd aangesproken door een Boa maar toch.