Column Helmond Toegankelijker: reizen met de trein

Ingrid Bakker van Helmond Toegankelijker, schreef een column over reizen met de trein met een mobiliteit beperking.

Wanneer je ineens allerlei tags ziet in je meldingen en appjes binnen hoort komen, dan weet je dat het vast gaat om iets waar je vaak mee te maken hebt … Net als vandaag. Verschillende mediaberichten over de slechte- /treinmogelijkheden voor mensen met een mobiliteit beperking.

Zo iemand, ben ik (Ingrid) dus. Ik ben voor de meeste reizen buiten mijn woonplaats afhankelijk van de trein. Dit kan zijn voor bezoek aan ouders, maar grotendeels is het voor medische afspraken. En die liggen meestal redelijk ver van mijn huis in Helmond. Denk aan Heerlen, Nijmegen en Den Haag.

Onlangs nog had ik pre operatieve afspraak in Heerlen. Eerst was de trein assistentie al te laat, daarna ging nog van alles mis. Uiteindelijk van 10.45 uur tot 17.15 uur gereisd, maar nooit mijn bestemming bereikt.

Nu was dat zelfs voor mij een extreme, maar zeer regelmatig krijg ik bericht van de NS assistentie dat er geen instaphulp is of geen uitstaphulp. En dan bellen ze, terwijl je dus al ruim onderweg bent naar je eindbestemming, in diezelfde trein waarvan ze net zeggen dat ze je er niet uit kunnen helpen….

En dan hebben we het nog niet over de koude, vieze, stinkende plekken waar ze ”ons” vaak willen plaatsen en het mij niet toegestaan is om met 2 rollende vrienden te reizen…. Stel je voor zeg!

Gelukkig ben ik soms ietwat eigenwijs en reis wel met 2 of meer rollende vrienden… hebben we vaak lol en ken ik op veel stations inmiddels de vaste mensen van de NS assistentie, zoals op Den Bosch en Eindhoven. Deze toppers proberen vaak de ontstane problemen op te lossen en lukt dat niet, zijn ze luisterend oor, koffie verzorgers en hebben altijd de humor om de lucht een beetje te klaren!

Maar ik kan me goed voorstellen dat mensen met mobiliteit beperking niet meer zelfstandig willen of durven te reizen…. triest wel, in een land als Nederland?!?!?

Geschreven door: Ingrid Bakker, Helmond Toegankelijker

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *