Column Klimaatburgemeester: ‘Huisarrest’

Brigitte van de Koevering is één van de twee klimaatburgemeesters van Helmond. Voor Dit is Helmond schrijft zij regelmatig een column. Met dit keer de Klimaatburgemeester en ‘het huisarrest’.

Als katten- en vogelliefhebber sta ik voor een dilemma. Het is al niet best gesteld met de vogelpopulatie en met zo’n jager in de tuin wordt het er natuurlijk niet beter op. Gun ik mijn huisdier zijn vrijheid dan ontneem ik daarmee het merelechtpaar in mijn tuin de kans op nageslacht. Al weken hoor ik overal voorboden van een voorjaar vol met vrolijk gekwetter. Ik geniet daar enorm van.

Mijn vorige kat was op leeftijd en sliep vooral heel veel. Sinds kort hebben we Kareltje uit het asiel. Een enigszins getraumatiseerd exemplaar want bij de minste of geringste onverwachte beweging schrikt hij. Hij is lang niet naar buiten geweest en maakt dan ook geen aanstalten wanneer ik de keukendeur openlaat. Daarom denk ik er serieus over na om er een binnen-kat van te maken. En waarom niet?

Katten die niet naar buiten gaan zijn minder vaak ziek, ze vechten niet met soortgenoten, komen niet onder een auto en poepen niet bij de buren in het bloemperk. Maar het grootste voordeel is dat die lieve poezelige vriendjes geen slachtoffers meer maken want samen zijn ze verantwoordelijk voor 18 miljoen doden, alleen al in Nederland. Karel is een jong beest en dus moet hij zijn energie kwijt. Daarvoor krijgt regelmatig een muis, een nepperd wel te verstaan, en mag hij rondjes rennen door het huis. Ik daag hem uit met een hengel waar een pluizig speeltje aanhangt.

In Amerika is het een trend om met je kat aangelijnd te gaan wandelen of zelfs een restaurant te bezoeken. Ik geef toe, niet alles dat van die kant van de wereld komt overgewaaid is een succes. Ik ga in ieder geval onderzoeken hoelang we het onder deze condities volhouden. Met het broedseizoen dat loopt van 15 maart tot 15 juli geldt sowieso huisarrest.

Klimaatburgemeesters van Helmond

‘Duurzame doeners’ Brigitte van de Koevering en Mattijs Bouwmans zijn sinds 1 november 2023 de Klimaatburgemeesters van Helmond. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zoekt elk jaar nieuwe Klimaatburgemeesters, iedereen kan zich daarvoor aanmelden. Landelijk zijn er 245 Klimaatburgemeesters die zelf klimaatbewust leven en zich inzetten om anderen te inspireren duurzamer en klimaatvriendelijker te leven.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Ivo Mikkers - Redactie

Ivo Mikkers Redactie ondersteuning DitisHelmond

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Bert Reply

    In Amerika is wel een wijds begrip. Weet u wel hoe groot “Amerika” is? Hoeveel tuintjes groot?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *