Column Klimaatburgemeester: ‘Spacefarming’

Wat kun je leren van de film ‘The Martian’, een aangrijpend verhaal over een astronaut die op Mars is gestrand en probeert te overleven? Behalve dat het behoorlijk koud en eenzaam is, is het op deze planeet een uitdaging om zelf je voedsel te verbouwen zonder water en zonlicht. In het Evoluon in Eindhoven kun je momenteel een expositie bezoeken die over dit onderwerp gaat.

Met het voedsel van de toekomst zijn we in 2050 in staat om 10 miljard monden te voeden. Met zo min mogelijk schade aan de aarde. Dat lukt als we nu al kritisch naar de productie van ons voedsel kijken. Er was een ijzeren koe te zien die melk maakt met behulp van micro-organismen. Ik voelde me een ruimtereiziger in de bioreactor, omgeven door een koepel. Stel je voor, een eiwitrijke algenshake bij het ontbijt. Of een hamburger van kweekvlees op je broodje. En natuurlijk moeten we met z’n allen minder eten, maar dat had iedereen zich toch al voorgenomen.

Column Klimaatburgemeester: 'Spacefarming'

De expo van Next Nature in het Evoluon Eindhoven

Koert van Mensvoort, directeur van Next Nature, de organisatie achter deze tentoonstelling, is optimistisch over de mogelijkheden. Deze week zag ik een nieuwsitem over de kolenindustrie in West-Virginia. Daar worden de mijnwerkers omgeschoold om de klimaattransitie mee vorm te geven. Velden vol zonnepanelen, waar ooit de bergen werden afgegraven. Biden is misschien een oude man. Maar hij lijkt zich ten doel te hebben gesteld de wereld groener en gezonder achter te laten voordat hij gaat.

En alsof dat niet genoeg is las ik op de valreep het bericht over het snelfietspad. Dit fietspad langs het spoor van Helmond naar Eindhoven is nog in 2024 gereed. Wat kan een mens zich nog meer wensen voor het nieuwe jaar. Het goede nieuws klotst tegen de plinten!

Klimaatburgemeesters van Helmond

‘Duurzame doeners’ Brigitte van de Koevering en Mattijs Bouwmans zijn sinds 1 november 2023 de Klimaatburgemeesters van Helmond. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zoekt elk jaar nieuwe Klimaatburgemeesters, iedereen kan zich daarvoor aanmelden. Landelijk zijn er 245 Klimaatburgemeesters die zelf klimaatbewust leven en zich inzetten om anderen te inspireren duurzamer en klimaatvriendelijker te leven.

Foto: Andres Ramos/Vecteezy

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *