Column Louis van de Werff: ‘Een brug die geen bruggen slaat’

Dit is Helmond biedt alle politieke partijen in Helmond de gelegenheid columns te publiceren. In deze column gaat Louis van de Werff van Helder Helmond in op de kwestie rondom de brug over het Eindhovens Kanaal tussen Helmond en Mierlo. Volgens Van de Werff ‘een brug die geen bruggen slaat’. De kwestie leidde in de raadsvergadering van afgelopen donderdag tot een motie van afkeuring tegen wethouder Arno Bonte.

‘In de commissievergadering van 10 mei jongstleden vroeg wethouder Bonte een extra krediet voor de nieuwe brug in Mierlo, drie weken voor aanvang van de werkzaamheden. Het krediet bestond uit drie delen: 225.000 euro voor geluidswerende maatregelen, 225.000 euro voor nieuwe pijlers (in plaats van hergebruik van de oude pijlers, boren en heien) en als laatste 500.000 euro voor composieten sierelementen aan de zijkant van de brug. De commissie ruimtelijke kwaliteit had de brug afgekeurd en vond deze sierelementen esthetisch verantwoord en nodig.

De raad had een jaar ervoor 2,4 miljoen euro gereserveerd voor de brug. En daar zouden we dus nu bijna één miljoen meer beschikbaar moeten stellen! Men dacht eerst aan hergebruik van de pijlers, maar de BAM aan wie dit project gegund was constateerde bij nader onderzoek dat heien niet mogelijk was. En hergebruik van pijlers ook niet. Alle partijen keurden de composieten elementen af. Bovendien vond de oppositie ook het onderzoek slordig en de gunning vreemd verlopen.

Bonte drong expliciet aan op instemmen. “Je kunt het advies van de commissie ruimtelijke kwaliteit niet naast je neerleggen”, aldus Bonte. Door mij vrij te roosteren van de commissie op donderdag 12 mei kon ik naar de informatiebijeenkomst over de brug. Het werd een super chaotische avond in Brandevoort, die meer dan 150 geïnteresseerden trok. Ook aanwezig waren onder andere een verkeersdeskundige, de projectleider van de gemeente en de projectleider van de BAM. Mijn mond viel open van verbazing, toen de projectleider van de BAM begon met zijn presentatie.

Deze man had namelijk wél een impressietekening van de brug, iets wat Bonte op de commissie van 10 mei niet had. Ook werd duidelijk dat men in mei 2023, één jaar geleden, al wist van het boren en slopen van de pijlers. Samen met de geluidsverminderende maatregelen levert dat een overschrijding van 450.000 euro op. Bonte vertelde ons dat pas in de commissie drie weken voor de reeds aanbestede werkzaamheden! Te laat dus. Als gevolg hiervan had ik technische schriftelijke vragen gesteld, samen met CDA-er Maarten Bloks. De antwoorden hierop veroorzaakten nog meer onduidelijkheden. Daarbij werd één ding duidelijk: het hele proces deugde ook niet. Vooral de bijdrage van de bestedingsjurist gaf veel prijs.

Donderdag 23 mei kwamen in de raadsvergadering de oppositiepartijen goed voorbereid in bepaalde volgorde naar het spreekgestoelte. We lieten bewust GroenLinks, met haar amendement inzake het achterwege laten van de sierelementen van 500.000 euro, voor gaan. De coalitie werd stil en keek voor zich uit tijdens deze bijdragen. Gezichtsuitdrukkingen van raadsleden en wethouders spraken boekdelen. Geen vragen, geen interrupties, niks (ik let hier altijd op). Bonte raakte tijdens zijn beantwoording verstrikt in zijn eigen woorden. Hij wilde niet toegeven dat de raad te laat was geïnformeerd. Ook aan zijn lichaamstaal was goed te zien dat hij naast de waarheid sprak.

De oppositie in zijn geheel was scherp en wilde een schorsing na de warrige antwoorden van Bonte. Er volgde een motie van afkeuring: geen goed proces, vreemde gunningsprocedure en de raad was te laat geïnformeerd. We wisten van tevoren de uitslag al: de coalitie stemt tegen de motie en de oppositie vóór de motie. Ook had de coalitie de krant daags tevoren gebruikt om haar amendement over de sierelementen te rechtvaardigheden: wc-eend complimenteert wc-eend. Te gek voor woorden.

Als ik dit zo weer op een rijtje zet verbaas ik me over het feit dat de coalitie zo’n wethouder, die soleert en naar weinig tegenargumenten luistert, laat zitten, tegen beter weten in.’

Louis van de Werff
Helder Helmond

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Dit artikel heeft 2 reacties

  1. Dick Eindhoven Reply

    De coaliitiepartijen in Helmond met hun wethouders spelen allemaal onder één hoedje en ook allemaal de bal toe. In menige raadsvergadering merkte men al meerdere keren duidelijk, dat ok andere gunning al meer werden afgegeven nog voordat de oppositiepartijen voldoende waren ingelicht. Niet voor niets verliet de oppositie al eens voortijdig de raadsvergadering. Tja er gebeuren rare dingen in Helmond, die niets te maken hebben met democratie. Hopelijk hebben de burgers van onze stad eindelijk in de gaten, dat men met regelmaat wordt gepiepeld en kan de oppositie daardoor in de toekomst op een positief stemresultaat rekenen bij de volgende verkiezingen. Nu dus alweer een slechte beurt van Groen Links en Co!

  2. Gijs Kuijper Reply

    Eens met de hr vd Werff.
    Ornamenten voor een half miljoen is decadent, onzinnig en geld weg gooien. Bouw meer huizen met dat geld.
    Geluidsoverlast, huidige brug ligt er al zolang sinds mensen heugenis. Mensen die er over klagen moeten maar verhuizen want de brug was er eerst. Het is klagen over vliegtuigen als je een huis langs Schiphol koopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *