Commissie Groen is druk met de natuur

De Commissie Groen is een van de commissies van de wijkraad Mierlo-Hout. Zoals de naam al vermoedt proberen de vrijwilligers van de commissie de natuur te beschermen en praten zij mee over de groenvoorzieningen in Mierlo-Hout. Onlangs gingen enkele vrijwilligers van deze commissie op pad in het Groot Goor. Ze bedachten dat een mooie herfstdag prima geschikt was om vogels en vleermuizen te voorzien van nieuwe woonruimte. Ze hebben zo’n veertig nieuwe kastjes opgehangen. De vogelhuisjes zijn aangeschaft met behulp van de Wijkraad en ze werden vervaardigd door Peter Klomp.

Frans Schamper en Hans Meulendijks van de Commissie Groen gingen op pad en kregen hulp van Ton Dortmans en Martien Meulendijks. Oude en kapotte vogelhuisjes werden vervangen door nieuwe vogelhuisjes. De oude huisjes zijn een beetje gerestaureerd en kunnen nog dienen als huisjes voor de specht, die gewoonlijk de invlieggaten al eerder wat groter heeft gemaakt.

De nieuwe huisjes zijn gemaakt van duurzaam hout met het FSC-keurmerk, geheel volgens de regels die de gemeente Helmond heeft opgesteld. De invlieggaten worden van een metalen plaatje voorzien. Op deze manier kan de specht andere gebruikers niet verjagen en de gaten niet meer groter maken.

Allerlei vogels kunnen van de broedhokjes gebruik maken: koolmezen, pimpelmezen, winterkoninkjes, boomklever en de bonte vliegenvanger. De hokjes worden ook in de winter door diverse vogeltjes gebruikt als overnachtingsgelegenheid.

Een bijzondere ‘bijvangst’ vond men vorig jaar in een kapot vogelhuisje: twee vleermuisjes hadden daar hun toevlucht gezocht. Dat bracht de commissie op het idee om ook enkele vleermuiskastjes extra op te hangen. De eerste dwergvleermuizen hadden hun intrek al genomen in de vorig jaar opgehangen vleermuiskast. Wellicht dat er nu ook grootoorvleermuizen hun intrek komen nemen in het Groot Goor.

Frans neemt regelmatig schoolkinderen mee naar het natuurgebied en kan hen nu wijzen op zo’n tachtig vogelhuisjes en enkele vleermuiskasten. ‘Opa Frans’ probeert de schooljeugd te enthousiasmeren voor de natuur. Hij wijst op het grote succes van de bestrijding van de eikenprocessierups. De gemeente Helmond heeft hiervoor gratis vogelbroedhuisjes verspreid. Door de grote aantallen jonge meesjes is de overlast van de eikenprocessierups met 1/3 verminderd.

Dank aan iedereen die aan de voorzieningen voor de vogeltjes en vleermuizen hebben meegeholpen.

Heb je aandachtspunten waar de Commissie Groen iets voor jou en je groene woonomgeving kan betekenen, aarzel niet om een mailtje te sturen naar commissiegroen@wijkraadmierlohout.nl

Foto Hans Meulendijks en Frans Schamper

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Wijkraad Mierlo-Hout

De stichting Wijkraad Mierlo-Hout is opgericht de leefbaarheid in Mierlo-Hout te bevorderen en om als intermediair te fungeren tussen de gemeente Helmond en de inwoners van Mierlo-Hout. Kijk voor meer informatie op www.wijkraadmierlohout.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.