Cock Scheerens is de persoon achter deze expositie van corona collages met een knipoog. De collages zijn gemaakt van allemaal foto’s die uit het papieren Eindhovens Dagblad voortkomen. Cock Scheerens is al wel veel langer bezig met collages, wat al eerder resulteerde in een expositie in Wijkhuis de Fonkel. Er was toen geen thema aan verbonden en de kijkers werden meegenomen in de fantasie van de maker.
Bijzonder aan dit alles is dat deze manier van werken geheel handmatig is. In deze tijd van digitalisering en de verbeelding, bovendien ook nog eens oneindig is. Alles is mogelijk, maar het maken van handmatige collages is echt wel een uitdaging. Door langer te kijken naar de collages zag je ook steeds meer…

Maken van Collages

Cock was nogal in de ban van het werken op deze manier, omdat de mogelijkheden die er al zoekend/schuivend ontstaan talloos zijn. Het maken collages is ontstaan in het DADA tijdperk van de jaren 20 van de vorige eeuw.
Het maken van collages op de traditionele weg en uitgaande van een A3-formaat zoekt Cock foto’s bijeen die qua verbeelding bij elkaar pasten of elkaar juist versterken. Het is leuk om de toeschouwer te verrassen of op het verkeerde been te zetten. ‘Vaak begin ik met de achtergrond door wat grote vlakken te gebruiken’ vertelt Cock. Dan zoek hij in zijn mapjes en komt hij daar de juiste foto’s en teksten tegen die zijn collage compleet maken. Het is en kwestie van heel nauwkeurig werken met een heel klein schaartje. ‘ Voor mij het werkt het perfect en het roept bij mij het wauw effect op’.

Coronatijd speciaal

Hij besloot om in de Coronatijd verder gaan met dit soort werk en zich te laten inspireren door die tijd. Er stonden dagelijks zoveel teksten en foto’s in het papieren Eindhovens Dagblad dat Cock een overvloed aan mogelijkheden ontdekte. Hij heeft van alles uiteindelijk een boeiende samenstelling kunnen maken van collages die echt de Coronatijd weergeven. Vaak worden de collages versterkt door teksten in en bij de foto’s. Het zijn uiteindelijk 40 prachtige collages geworden waarvan er hiervan 28 lijsten aan de muur te zien zijn in Wijkhuis de Fonkel.

Stichting Hulphond

U kunt als bezoeker ook in het bezit komen van een uitstekende kleuren kopie van een of meerdere collages. U kunt u hiervoor inschrijven bij het tafeltje aan het einde van de expositie. De opbrengst gaat naar de Stichting Hulphond. Dit beschouwt Cock Scheerens ook als een mooie link naar die tijd waarin veel mensen hulp nodig hadden.

Openingstijden

De expositie is gratis te bekijken van 12 januari tot en met 23 maart bij Wijkhuis de Fonkel, Prins Karelstraat 131, op de eerste verdieping. Van maandag tot en met vrijdag van 10 tot 16 uur en ook in de avond van 19 tot 21 uur, maar dit laatste niet op vrijdag.

Tekst en Foto’s, Henk van Dijk 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *