D66 stelt vragen verbieden stadswandeling met afhaalgerechtjes

Stef Stevens, fractievoorzitter D66, heeft vragen neergelegd bij het college van Burgemeester en Wethouders waarom er in Helmond een verbod is op stadswandelingen met afhaalgerechten. Op 18 maart gaf het college namelijk aan dat de gemeente niet kan afwijken van het landelijke beleid. Iets wat volgens Stevens nu wel gebeurt.

“Op donderdag 18 maart hadden wij als raad een bijeenkomst over de Corona maatregelen. Het ging daar over wat we tot nu toe gedaan hebben, wat het allemaal gekost heeft en wat we in de toekomst nog konden doen”, vertelt Stevens in zijn brief. “Ik vroeg toen aan de burgemeester in hoeverre wij konden afwijken van het landelijke beleid en hoe wij de plaatselijke ondernemers extra konden helpen door misschien  de regels, binnen de wet, iets aan te passen in sommige situaties.”

Op die vraag antwoordde de burgemeester toen dat het niet mogelijk was om af te wijken omdat Nederland in een hoog risico niveau zit en dus de landelijke regels wet zijn. Pas bij een lager risico niveau kon de gemeente zelf dingen gaan bepalen.

Helmond wijkt af

“Tot mijn stomme verbazing zie ik dat er meerdere steden in verschillende veiligheidsregio’s wel toestemming hebben gegeven.  Dit strookt niet met het antwoord dat toen gegeven werd”, zegt Stevens. Hij wil dan ook van de gemeente een antwoord op de volgende vragen:

  1. Wat is nu  waarheid? In hoeverre kan een burgemeester / stad nu wel of niet afwijken?
  2. Wat zijn de redenen om in Helmond een verbod op te leggen? En is er overleg geweest met andere steden/ veiligheidsregio’s?
  3. Door wie is deze beslissing genomen? Alleen BM (Burgemeester) of het hele college?
  4. Waarom is er geen gesprek aangegaan met de raad?

Het college gaat nu aan de slag met de beantwoording van de vragen.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Liam Toll - Redactie

Liam Toll volgt namens DitisHelmond de Helmondse politiek, schrijft verhalen en houdt interviews voor de nieuwsuitzendingen.

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Avatar
    Dennis de Rooij Reply

    Raar dat dit in Helmond onmogelijk is. Ik heb al meerdere van dit soort eet-safari’s ondernomen. Hartstikke leuk en voor de ondernemers een leuk klein extraatje in deze zware tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *