Dag van de Mantelzorg ook in Helmond

Mantelzorger zijn, dat krijg je er vaak zomaar bij. Bij je gezin, bij je werk, bij je eigen leven. Zorgen voor een familielid of naaste, dat doe je ‘maar even’. Dus niet. Want niet voor niets is er ook in Helmond van alles geregeld voor de mantelzorger. Niet alleen op de Dag van de Mantelzorg, maar ook voor de rest van het jaar. Maar waar kun je terecht?

Expertisecentrum Mantelzorg Helmond van de LEVgroep

Bij het Expertisecentrum Mantelzorg Helmond kun je terecht voor informatie en ondersteuning. Zij verzorgen onder andere trainingen en workshops, hebben lotgenotengroepen en weten de weg in de landelijke en regionale voorzieningen en regelingen. Individuele mantelzorgers kunnen zich inschrijven via deze link; Expertisecentrum Mantelzorg Helmond. Je ontvangt de nieuwsbrief en wordt op de hoogte gehouden van het trainingsaanbod, de waarderingsactie voor de Helmondse mantelzorger vanuit de gemeente en andere activiteiten.

GoedvoorMekaar

Bij GoedvoorMekaar kun je altijd een GoedVoorMekaarGesprek aanvragen. In dit gratis coachgesprek krijg je de GoedVoorMekaarBox met allerlei mantelzorginformatie én de nodige Helmondse cadeautjes. Project GoedVoorMekaarBox onderzoekt hoe mantelzorgondersteuning in Helmond beter kan en daar kunnen jouw ervaringen, verhalen en ideeën bij helpen. Meer informatie vind je op GoedvoorMekaar.

Café  Brein

Maandagavond 13 november is bij Café Brein een ontmoetingsavond over en voor de mantelzorger. Ineke Folgerts, coördinator bij Expertisecentrum Mantelzorg, vertelt waar mantelzorgers tegenaan lopen en over draaglast en draagkracht. Maar ook wat je zelf kunt doen en welke ondersteuningsmogelijkheden er zijn. Café Brein is een ontmoetingsavond voor mensen met NAH, mantelzorgers en andere betrokkenen en vind je in lunchroom De Keyser aan de Torenstraat 17 in Helmond. Inloop is vanaf 19.00 uur, start is om 19.30 uur en duurt tot 21.00 uur. Voor meer informatie kun je bellen naar De Keyser via 0492 590 609.

Infopunt Mantelzorg

LEVgroep Helmond is, in samenwerking met mantelzorgmakelaar Irene Meulendijks en Bibliotheek Helmond-Peel, gestart met het wekelijks Infopunt Mantelzorg. Hier kunnen mantelzorgers terecht voor informatie over ondersteuningsmogelijkheden. Én voor een persoonlijk gesprek met een onafhankelijk mantelzorgmakelaar. Een open inloop waar je terecht kunt voor informatie over mantelzorgondersteuning, een kopje koffie en een luisterend oor. Naast de mantelzorgmakelaar zijn afwisselend Chantal Cox en Ineke Folgerts van Expertisecentrum Mantelzorg aanwezig. Het Infopunt Mantelzorg is iedere dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur in de Bibliotheek Helmond-Peel aan de Watermolenwal. Elke mantelzorger is van harte welkom, óók als je alleen maar op zoek bent naar een luisterend oor.

Sociale Teams Helmond

Iedere inwoner uit Helmond is welkom bij de vier Sociale Teams voor ondersteuning. Zij willen samen met de hulpvrager zorgen dat alle Helmonders kunnen meedoen, rondkomen en vooruitkomen. Heb je vragen over dagbesteding en mantelzorg? De Sociale Teams Helmond zijn te bereiken via telefoonnummer 088 00 17 300. Of ga naar Sociale Teams Helmond.nl. Wanneer je belt, krijg je een medewerker aan de lijn. Zij luisteren naar je vraag. Soms kan die meteen beantwoord worden. Lukt dat niet dan schakelen we de Sociale Teams in.

Dag van de Mantelzorg

Landelijke organisatie Mantelzorg besteedt dit jaar extra aandacht aan de ‘regelkolder’ voor de mantelzorger. Mantelzorgers hebben het veel te druk met regelzaken; bergen formulieren, ingewikkelde regels en onbegrijpelijke taal. Het kost de mantelzorgers gemiddeld vier uur per week om aan de ‘regelkolder’ te voldoen. Daarom is de landelijke organisatie een petitie gestart met de naam Stop de#regelkolder. Je kunt deze petitie ondertekenen via deze link; Stop de #regelkolder. 

Mantelzorger zijn is bijzonder en verdient waardering. Ken jij een mantelzorger? Geef die persoon eens extra aandacht, een compliment of een schouderklop. Dat mag natuurlijk altijd, maar zeker op 10 november. Denk bijvoorbeeld aan een bloemetje of een kaart. Of vraag gewoon eens hoe het met iemand gaat.

Op de website van deze organisatie kun je ook informatie vinden over Mantelzorg en de verkiezingen op 22 november. Mantelzorg.nl heeft een kieswijzer waarop je per partij ziet wat hun mantelzorgplannen zijn. Benieuwd? Via deze link kom je bij de KiesWijzer Mantelzorg om een beter inzicht te krijgen in de verkiezingsprogramma’s.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Helene Ermens - Redactie

Helene Ermens - Redactie DitisHelmond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *