De Aa, blauwe ‘slinger’ door het centrum

Erik de Vries is wethouder Centrumontwikkeling. Hij schrijft geregeld een column voor Dit Is Helmond over de ontwikkelingen in het centrum van Helmond.

Lang geleden slingerde het riviertje de Aa dwars door het centrum van Helmond. In de loop van de jaren groeide de stad en kwamen er steeds meer woningen en bedrijven. De Aa was daarvoor een sta-in-de-weg en verdween bijna helemaal uit het straatbeeld. Totdat er alleen bij het Kasteel nog een stukje zichtbaar was. Verder ging de Aa letterlijk onder de grond.

Vandaag de dag kijken we heel anders naar groen en water in de stad. De opwarming van de aarde zorgt voor steeds meer hete zomerdagen. In het centrum van de stad wordt het dan nóg warmer dan op het platteland. Meer groen en water helpt om de stad tijdens hete periodes leefbaar te houden. Verder kan regenwater van zomerse hoosbuien gemakkelijker verwerkt worden. Ook voor een aantrekkelijk centrum waar mensen graag komen is groen en water in de openbare ruimte heel belangrijk. Denk aan de grachten in Utrecht en Amsterdam en de Binnendieze in ’s-Hertogenbosch. Om al die redenen is het terugbrengen van de Aa in het centrum een belangrijke doelstelling in het Centrumperspectief.

Uiteindelijk willen we de Aa laten stromen van de Groene Punt in het zuiden via het centrum naar de Bundertjes en ’t Gulden Land in het noorden. Dat gaat in stapjes. Het eerste stuk is vorig jaar gerealiseerd in het Burgemeester Geukerspark. In 2022 volgt het aansluitende stuk in het Watertorenpark bij Oranjekade. Nog iets verder naar het noorden, bij Ons Oostende, wordt de Aa over een paar jaar ook weer zichtbaar. En op Suytkade werkt de aannemer op dit moment aan het terugbrengen van de Aa bij de onlangs opgeleverde waterwoningen. In de wat verdere toekomst gaat de Aa ook stromen in de Groene Punt en de Bundertjes/’t Gulden Land. Op andere plekken zoeken we nog naar mogelijkheden. Soms is dat heel ingewikkeld. Hoe kruis je bijvoorbeeld het spoor? Het duurt dus nog wel even voordat de Aa ononderbroken van zuid naar noord door Helmond stroomt. Maar zeker is dat u het riviertje de komende jaren op steeds meer plaatsen in de stad zult tegenkomen!

 

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Gemeente Helmond afd. Persdesk

Bron: Gemeente Helmond afd. Communicatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.