Als stadsfotograaf houd ik me niet alleen bezig met allerlei gebeurtenissen en festiviteiten, maar ook met de groei van de stad, wat door al die aannemers met hun bouwvakkers presteren. De goede weersomstandigheden bevorderen ook hier de snelheid van bouwen, want ik verbaas me er over hoe snel al die gebouwen uit de grond komen.

Ik heb voor al die Helmonders, die niet als ik bijna elke dag op de fiets, door onze mooie stad fietsen, hier en daar alles op de gevoelige plaat vastgelegd. Op deze wijze blijven ze toch op de hoogte van het reilen en zijlen in deze mooie stad.

D’n Herd

Het eerste object dat ik tegen kwam, was natuurlijk de sloop van het oude gebouw D’n Herd. Er staat nog een stukje overeind, maar verder lijkt het er wel op of dat er een bom is gevallen, een grote puinhoop. Maar als het hele zooitje binnenkort is opgeruimd en de bouwvakkers nemen beslag van de lege plek dan verschijnt er weer een prachtig modern gebouw voor de nachtopvang van SMO aan de Bindersestraat.

De Waart

Vervolgens kom je als je door De Waart fietst bij de Torenstraat. Hier is onlangs het startschot gegeven voor een heel mooi wooncomplex van Woonpartners met 35 sociale WoonST-huurappartementen. Hier zijn daarna de ‘betonpalen’ in de grond geboord en die werden nu weer bloot gelegd als zijnde de ‘stalagmieten’ van de bouwgrond. Volgende week wordt er begonnen met de fundering van het complex en dan wordt er snel met de opgaande bouw gestart wist de uitvoerder te vertellen.

Oranjekade

Om bij de Oranjekade te komen ga ik een stukje naar het kanaal fietsen. Aan de kant van de Julianabrug is dit project gestart en zijn er ook al hoge appartement gebouwen ontstaan. Onlangs is er op een zaterdag, kijkdag voor de aanstaande bewoners van deze appartementen geweest. De oude voorgevel van de vroegere EDAH, wat stevig aan een groot framewerk is vastgezet, gaat nu verbonden worden met de vaste massa van het betreffende gebouw. Er zijn inmiddels nieuwe muurdelen aan dit monument vast gemetseld. Aan deze zijde van de bouwplaats, bij de Julianabrug, rijzen de appartementen al zeer hoog. Inmiddels is er uitbreiding gemaakt naar de bouwplek die is gelegen aan de parkeerplaats van AH en de Waardstraat. Hier zijn de bouwvakkers druk bezig met het realiseren van de funderingen.  Dus binnen niet al te lange tijd vliegen de appartementscomplexen hier ook de hoogte in.

De Weef

Het volgende bouwcomplex ligt maar een steenworp verder langs het kanaal, in het burgemeester Geukerspark, in de richting van het centrum. Het is het 3 gebouwencomplex De Weef dat hier ontstaat, een complex dat bestaat uit drie grote appartementen gebouwen. Dit project De Weef en dat van de Oranjekade, bezorgen Helmond een paar honderd wooneenheden.

Huis voor de Stad

Langs het kasteel en door het park ben je alweer snel bij het nieuwe Huis voor de Stad. Het staat er mooi blauw geïsoleerd bij zodat het binnen altijd de goede temperatuur heeft. Vanuit de werkkamers kunnen alle wethouders en de burgemeester zicht houden op de voortgang van deze imposante nieuwbouw. Als ook de weersomstandigheden blijven zoals we die het afgelopen jaar hadden dan is het Huis voor de Stad zeker volgens de planning klaar in 2023. Door dit nieuwe gebouw, Huis voor de Stad kunnen er ook enkele gemeente gebouwen worden afgestoten. De ambtenaren die nu in die afgestoten gebouwen nog werken gaan straks allemaal naar het Huis van de Stad.

Bouwwerken op Suytkade

Even het spoor oversteken en een klein klimmetje nemen, dan sta je in de grootste bouwwijk van Helmond. Op Suytkade is een grote diversiteit aan bouwwerken en bouwstijlen. Het is ook een wijk die constant in beweging is. Het is ook de wijk waarin de meeste woningen van onze stad gebouwd worden. Het bouwen in onze mooie stad is en blijft een noodzakelijk kwaad. De stad blijft groeien, met de komst van vele nieuwe mensen die hier gedwongen of vrijwillig hun heil komen zoeken. Als ook onze vaste bewoners wiens kinderen ook weer uitvliegen en een woonruimte nodig hebben dan zullen de gemeenten en het rijk er nog een tandje bij moeten zetten en wat vlotter over de brug moeten komen met hun bouwvergunningen.

Mierloseweg Hulsbosch

Om aan de Mierloseweg te komen, moet ik het spoor en het kanaal weer oversteken. Hierna wat straatjes door en ja, je bent op de Mierloseweg bij Hulsbosch. Hier in Helmond West wordt ook met de regelmaat gebouwd. De historische boerderij Hulsbosch aan de Mierloseweg in de bocht is uiteindelijk samen met enkele huizen verdwenen. Nu komen er 34 mooie appartementen voor terug. Dit is een verrijking voor de buurt en er is een mooie woonvorm teruggekomen.

Tekst en Foto’s, Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 3 reacties

 1. Gert H.M. Bouten Reply

  Beste Henk. Dank voor deze indrukwekkende fotorapportage en bijbehorende tekst. Dit soort bouwactiviteiten boeit mij enorm. Bijna dagelijks bewonder ik, tijdens mijn fietstocht, de progressie van deze projecten. Allemaal aanwinsten voor Helmond en ook iets om trots op te zijn.

 2. Marleen Klaus Reply

  Geweldige foto’s Henk, ik was 4 maanden in het buitenland, nu ga ik ik binnenkort een rondje maken om al deze gebouwen in aanbouw te bekijken er is weer veel veranderd

 3. Stijn Reply

  Mooie foto’s Henk,

  Tevens 3 projecten waar ik als uitvoerder van A Jansen bij betrokken ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.