Coronageneratie: Tentamens, examens en afstuderen in crisis

Een grote groep middelbare scholieren zal door het coronavirus op een andere manier het diploma moeten behalen. Ook afstuderen en tentamens op het hoger onderwijs gaat anders deze dagen. De coronageneratie.


Om mij heen hoor ik veel berichten over “hoe nu verder?” Zelf zit ik midden in mijn studententijd. Als derdejaars student journalistiek in Tilburg heb ik veel contact met zowel eerste als laatste jaars studenten. De ene groep heeft onzekerheden over de tentamens de ander kant zit met het afstuderen.

De colleges worden heel veel vervangen door digitale sessies. Ook de eerste digitale afstudeerders zijn op social media voorbij gekomen. Maar tentamens zijn bij ons, en ook op vele ander scholen, nog altijd op papier. Zwoegen in de lokalen of gymzalen, een beeld dat ik nooit meer vergeet.

Maar de generatie na ons, die nu bezig is met het behalen van een diploma, zal waarschijnlijk de geschiedenisboeken in gaan als de coronageneratie onder de middelbare scholieren. De laatste keer dat er geen eindexamens waren, was in 1944, aan het eind van de Tweede Wereldoorlog.

De technologische vooruitgang heeft voor veel discussie gezorgd. Zeker de oudere generatie had er soms moeite mee. Nu ben ik toch wel heel blij met alle mogelijkheden en oplossingen.

Ook heb ik al veel opmerkingen voorbij horen komen of de middelbare scholieren die nu hun diploma krijgen, het eigenlijk wel verdienen. Vaak slaagt 90 procent al voor zijn/haar schoolexamens en mag dan door naar het centraal examen. Daarvan behaalt 90 procent zijn/haar diploma, maar 10 procent zakt. Dus persoonlijk denk ik niet dat deze generatie het minder verdient dan die van  vorige jaren.

Volgende week heb ik mijn eerste digitale college, we zullen maar eens zien wat daar van terecht gaat komen.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Columnist Liam Toll

Met zijn wekelijkse column behandelt Liam verschillende onderwerpen die spelen in Helmond. Van sport tot politiek en van natuur tot geschiedenis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *