De culturele droom van D66 Helmond

Dromen mag. Nee, móét zelfs volgens D66 Helmond. Zeker als het gaat over cultuur in Helmond Groeistad 2.0. waarin Helmond doorgroeit naar 200.000 inwoners. Woensdagavond organiseerde de partij in Theater Het Speelhuis een Cult-Uur waarbij de diverse ‘cultuurbazen’ naar hun visie werd gevraagd. Het leverde een aantal opmerkelijke uitspraken op.

Fact of life

 Na de aftrap door wethouder Antoinette Maas die aangaf dat Helmond zeker haar culturele parels diende te koesteren, was het woord aan de ‘cultuurbazen’ Marianne Splint (Museum Helmond), Robin Verleisdonk (Bibliotheek Helmond-Peel), Theo de Veer (Kunstkwartier) en Jochem Otten (Cacaofabriek en Theater Het Speelhuis).

Op de vraag hoe belangrijk cultuur in de huidige samenleving is, kwamen verschillende antwoorden vanuit natuurlijk verschillende gezichtshoeken. Marianne Splint vatte het samen als ‘cultuur is een fact of life’.

B4 + Helmond

 Jochem Otten sneed een pijnpunt aan als het gaat om de financiering van cultuur. “Helmond besteedt per inwoner €279,- aan cultuur. Als we praten over de 5 grote Brabantse steden (B5) dan zien we een verschil van pakweg €100,- per inwoner in het nadeel van Helmond. Wij doen hier nog steeds ‘veel met weinig’. In de culturele sector praten we dan ook over de B4 + Helmond. Als we het hier hebben over Helmond Groeistad 2.0 beginnen we al vanuit een achterstand”, aldus Otten.

 Ook toptalentontwikkeling laat volgens Otten te wensen over. “We hangen nog te veel tussen dorp en stad in.” In dat opzicht zoekt hij op dit moment samenwerking met het kleinere Annatheater. Otten: “Je zou ook eens kunnen denken over het toekennen van beurzen. Andere vergelijkbare steden zijn daar al veel verder mee.”

 Stembusakkoord

 Robin Verleisdonk pleitte ervoor om te investeren in een brede culturele infrastructuur door o.a. oude panden een herbestemming te geven aan culturele initiatieven. Ook Theo de Veer wees op een stevige infrastructuur zoals bij zorg en onderwijs het geval is. “Cultuur ís geen linkse hobby. Onderzoek heeft aangetoond dat de waarde van vastgoed mede bepaald wordt door het culturele niveau in een stad. Dát zou politieke partijen toch aan moeten spreken.”

 Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 was men eensgezind: er moet in Helmond meer geld naar cultuur. D66 werd opgeroepen de uitkomsten van dit Cult-Uur te delen met andere politieke partijen en te komen tot een heus stembusakkoord. Dát zou cultuur tot winnaar van deze avond maken.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Henk Klarenbeek - Redactie

Henk Klarenbeek Afd. Redactie Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *