De kasteeltuin door de eeuwen heen

Al bijna 700 jaar lang staat Kasteel Helmond, de grootste waterburcht van Nederland, in het hart van de stad. Door de eeuwen heen veranderde de functie van het kasteel en zijn tuin. Ooit vervulde de grond om het kasteel vooral de rol van agrarisch buitenverblijf en moestuin. Later werd het een siertuin voor de rijke en adellijke kasteelbewoners. Al meer dan 100 jaar is het een stadspark, open voor iedereen.

Historische bloemportretten

In de tentoonstelling De kasteeltuin door de eeuwen heen ‘omlijsten’ we het rijke verleden van het kasteel en de tuin met het hedendaagse werk van beeldend kunstenaar Linda Nieuwstad. Haar levensgrote bloemstillevens, gebaseerd op historische bloemportretten uit de zeventiende eeuw, zijn vaak gemaakt van restmateriaal zoals vrachtwagenzeil en wollen dekens. Het werk van Linda Nieuwstad heeft een imposant karakter maar gaat veelal over vergankelijkheid en kwetsbaarheid.

Nieuw bloemstilleven

Als knipoog naar de bloemen die vroeger rondom het kasteel bloeiden, maakt Linda Nieuwstad een nieuw bloemstilleven van de stoffen van Vlisco, beroemd om de kleurrijke Dutch Wax Prints. Dat doet ze in samenwerking met inwoners van Helmond. Het resultaat komt in verschillende fases tot bloei in de tentoonstellingsperiode.

Kijk op museumhelmond.nl

De tentoonstelling is te zien in Kasteel Helmond van 24 december 2022 tot en met 29 oktober 2023 en is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en Vlisco. Kijk voor meer informatie op museumhelmond.nl.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Museum Helmond

In het kasteel, de grootste waterburcht van Nederland, beleef je het kasteelverhaal. Ook ontmoet je kasteelbewoners uit vroegere eeuwen. Het kasteel vertelt zijn verhaal. Je maakt het allemaal mee: hoe er oorlog werd gevoerd, Hoe het kasteel werd gebouwd, hoe en wat de bewoners er aten, hoe er omgegaan werd met de liefde en met vrouwen en kinderen. Je leert meer over de leefwijze van de verschillende, elkaar opvolgende adelijke families als de Van Berlaers, de Cortenbachs, de Van Arbergs en de Wesselmannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *