Vandaag, 22 februari is het eindelijk zover. Het opgraven van de kei en het grote feest kan beginnen. Rond de klok van half twee is het een grote deinende menigte op het ‘Me zun allen plein’.

Allerlei kleurige feestkleding en de carnavalsverenigingen die verzamelen voor hotel West-end, waar burgemeester Blanksma de sleutel overhandigt aan Prins Briek van de Keiebijters. Dan grijpt eindelijk de ceremoniemeester van de Keiebijters de microfoon en heet iedereen welkom. Het jaarlijkse ritueel volgt: de drie vragen aan de prins voor hij de sleutel ontvangt. Uiteraard worden de vragen goedgekeurd en de sleutel verwisselt voor enkele dagen van eigenaar. Daarna worden de kopie-sleutels overhandigd aan de prinsen van de verenigingen en is het tijd voor de Kei. Carnaval kan beginnen.

De prins zit op het biervat dat leeg wordt geschonken aan het publiek en overziet alles met een grote glimlach.. Hij roept zelfs de wijkreporter om even een mooie foto te maken. De speciale bierpullen zijn in een mum van tijd verdwenen en een ieder die er een kan bemachtigen loopt er trots mee rond. Met als afsluiting nog een optreden van de Knallers en iedereen verspreidt zich naar favoriete kroegen en café’s.

Opvallend dit jaar is de aandacht die is besteed aan de kleding en het schminken. Wonderbaarlijke creaties en kleuren voeren de boventoon.

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Hans Choufoer - Redactie

Redacteur - Foto-journalist bij DitisHelmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *