Het was een oorverdovend geluid dat klonk vanaf het voetbalveld bij het Knippenbergcollege. Op het veld, langs het veld en zelfs op de bovenverdiepingen buiten op het schoolgebouw stond het vol met leerlingen, leerkrachten en verdere uitgenodigden. Ze stonden te schreeuwen en te joelen, te fluiten en te klappen. Dat was niet vreemd. Vanmiddag werd de finale van het WK voetbal gespeeld. Het ging tussen de leerlingenteams Mexico en Iran.

Het was inmiddels een traditie geworden op de school. Het WK naspelen in de tijd dat er in het echt ook gevoetbald zou worden voor het WK. De eerste editie was in 2010. Daarna in 2014, 2018 en nu in 2022. Dit was dus de vierde editie van het WK. Er worden via inschrijvingen (leerlingen) teams gevormd. Er zat wel een voorwaarden aan vast: leerlingen die voetballen in een hogere klasse dan de amateurklasse, waren uitgesloten voor deelname. De leerlingen die bijvoorbeeld voetbalden bij (jong) PSV of een andere grote club, konden helaas niet mee doen vanwege het klasseverschil.

Dit jaar waren er 16 teams (landen) gevormd, die de afgelopen weken tegen elkaar speelden om te eindigen in de finale. Dat was dus dit jaar Iran tegen Mexico. Het was te verwachten dat er fanatisme en enthousiasme heersten bij de jeugd. Vrienden en vriendinnen waren erg fanatiek met het aanmoedigen van de spelers. De twee teams speelden tegen elkaar onder leiding van een (originele) KNVB scheidsrechter. Dit was Stan Teuben, die al menig grote en belangrijke wedstrijden had gefloten en een indrukwekkend cv had als scheidsrechter. De beloning van deze match was dus ook een mooie beker. Die stond te prijken op de tafel langs het veld. Eerst was er voor de aanwezige pers de kans om wat team foto’s te maken. Dat moest wel een keer over, omdat de Mexicaanse vlag verkeerd gehouden werd door het team. Het ging om de kleur. Bij de eerste fotoshoot had de vlag de kleuren rood-wit-groen, maar een oplettende toeschouwer vertelde dat het groen-wit-rood moest zijn. Dit werd direct geregeld. Gelukkig was het aardig weer en een mooie wedstrijd kon beginnen.

In de eerste helft ging het een beetje gelijk op. Na het begin van de tweede helft bleek het team van Iran toch iets te sterk te zijn voor het prima voetballende Mexico. Er werd zelfs nog een gele kaart gegeven, tot grote vreugde en hilariteit van het publiek. Op het schoolgebouw werden er door de leerkrachten zelfs rookkaarsen ontstoken. Wat op zichzelf al een mooi plaatje opleverde. Bij het eindsignaal wist Iran de stand op 7-3 te brengen. Er werd direct verzekerd dat meedoen belangrijker en mooier was dan het winnen. Tot slot volgde de prijsuitreiking en de leerlingen verdwenen daarna weer naar het schoolgebouw.

Een half uurtje later was er niets meer te merken op het veld van de spannende wedstrijd. Maar dat het spannend was, is wel zeker….

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Hans Choufoer - Redactie

Redacteur - Foto-journalist bij DitisHelmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.