De traditie, om op Kerstavond 24 december, 665 lichtjes te ontsteken, is weer terug. Er heerste een grote drukte op het militair Britse Ereveld aan de Geldropseweg in Mierlo. Het lokale publiek, maar ook dat van uit de omgeving, was in grote getale naar hier toe gekomen. Zij waren gekomen , om deze jonge mannen die hun leven hebben gegeven en  die ons de vrijheid hadden gebracht, te herdenken. Om  met de warmte van het licht te laten voelen en  de dankbaarheid te tonen. Ook in Helmond vond er een herdenking plaats aan de Molenstraat, bij de   oorlogsgraven, van Engelse, Nederlandse en KNIL  oorlogslachtoffers. Hier zet de stichting Helmond 25 september 1944, zich in voor de lichtjes herdenking.

Respect en waardering

Door hun inzet,  kunnen wij nu nog in vrede Kerst kunnen vieren met familie en vrienden.  Dat verdient veel respect en waardering. ”Vrijheid is nog niet vanzelfsprekend en daarom moeten we dat koesteren “

Grote belangstelling

De organisatie hoopte dat schoolkinderen (met hun ouders of oma’s en opa’s), de Veteranen en andere belangstellenden hier in grote getale naar toe zouden komen. Hun wens is in vervulling gegaan, want  er was een grote opkomst. De vele  kinderen konden niet wachten om mee te helpen, met het plaatsen van de lichtjes bij de graven. Waar door corona vorig jaar, een klein groepje vrijwilligers en veteranen, lange tijd bezig was om de lichtjes te plaatsen, was het vandaag een fluitje van een cent. In korte tijd waren de 4 tafels, waarop de verlichte kaarsjes stonden, helemaal leeg. Ook was onder het publiek, de  burgemeester van Geldrop-Mierlo ,Jos van Bree, aanwezig. Ook hij hielp bij het plaatsen van de kaarsjes.

Kaarsen donatie

Deze kaarsen met een brandtijd van ongeveer 48 uren, zijn centraal ingekocht en stonden op het Brits Ereveld klaar op grote tafels. De donaties voor de kaarsen zijn nog steeds van harte  welkom en kan evt. worden overgemaakt op ING rekening: NL40 INGB 0000 167498 tnv. HR LJ van den Berg ovv. Lichtjes Mierlo en wordt zeer gewaardeerd.

Het is te hopen, dat we voorlopig weer gevrijwaard zullen blijven, van vervelende ziektes en dat de traditie die weer is ingezet, blijvend kan blijven.

.

Tekst en Foto’s, Henk van Dijk

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 3 reacties

 1. Gert H.M. Bouten Reply

  Dank voor de mooie fotorapportage. Geweldig! Wat een fantastisch initiatief!

 2. Henny de Leeuwe-Kleijngeld Reply

  Prachtig dat deze traditie in ere wordt gehouden!
  Schitterende reportage.

 3. M.Drijfhout Reply

  Prachtig en mooi om dit in deze tijd nog te lezen en te constateren dat er nog medemensen zijn die dit waarderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.