De lokale media zijn belangrijker dan ooit te voren

Crisis, virus, RIVM, de overheid… het lijkt wel of ik en alle andere collega’s in de media nergens anders meer over schrijven de afgelopen weken. De lokale media zijn nu wellicht belangrijker dan ooit te voren. Het gegeven dat de media ook in de lijst vitale beroepen staan, bevestigt dat nog maar eens. Wij proberen u zo goed mogelijk te informeren om samen deze crisis te bestrijden.

De lokale radio en tv zoals wij hier Omroep Helmond hebben, maar ook websites (DIOW) kranten en social media, zijn nu van essentieel belang om ons allemaal de juiste informatie te verschaffen. Maar we moeten niet vergeten dat ook zij moeten leven en rond moeten komen van vaak een klein salaris. Denk aan de freelancers bijvoorbeeld. De salarissen zijn door de jaren heen lager geworden en het aantal freelancers is toegenomen.

Het doet mij dan ook pijn om te zien dat mensen op sociale media er boos om worden dat niet alle corona-gerelateerde artikelen gratis te lezen zijn. Sommige zitten achter een zogeheten betaalmuur. Als je goed kijkt, dan zie je dat alle belangrijke berichten (het aantal doden, hoeveel nieuwe positieve testen er zijn etc) gewoon gratis te lezen zijn.

Alleen de achtergrondverhalen van bijvoorbeeld doktoren, mensen die het virus hebben gehad enz, zitten achter die betaalmuur. Daardoor kunnen de media toch nog inkomsten genereren om hun journalisten te kunnen blijven betalen.

Steun de media

Sinds de komst van sociale media is er veel kritiek op kranten, tijdschriften, nieuwswebsites. De ‘linkse elite’ zoals ik vaak op Twitter voorbij zie komen. Ook het aantal mensen dat alles gelooft wat er op sociale media verschijnt, is drastisch toegenomen. De ‘Het klopt, want dat heb op Facebook gezien’-uitspraken. Uit een onderzoek van het NRC in 2018 bleek zelfs dat het vertrouwen in de media op een historisch dieptepunt was gekomen.

Ik hoop dat we heel veel leren van deze crisis. Op de eerste plaats hoe in de toekomst het virus de kop in te kunnen drukken. En verder; hoop ik dat er heel veel mensen in gaan zien dat de media te vertrouwen zijn en dat het altijd een vitaal beroep is. Niet alleen in tijden van crisis. Ik zeg niet dat je altijd maar alles moet geloven wat je leest, daar mag je vragen bij stellen. Wat ik wel hoop, is dat je niet voordat je een artikel gaat lezen al denkt: de media zijn niet te vertrouwen dus dit zal wel niet kloppen.

Liam Toll

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Columnist Liam Toll

Met zijn wekelijkse column behandelt Liam verschillende onderwerpen die spelen in Helmond. Van sport tot politiek en van natuur tot geschiedenis.

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Frits Reply

    Nu moet iedereen meer gaan luisteren naar onze Omroep Helmond.
    Ik hoor de laatste tijd dat ze steeds actiever zijn, goed bezig .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *