De Natuurwerkdag komt er weer aan

Werken in de natuur is populair. En het is al een aantal jaren een sterk groeiende gewoonte in heel Nederland: de Natuurwerkdag op de eerste zaterdag van november. Er wordt dan op ruim 400 locaties geknot, geruimd, gesnoeid, geplukt en geplant. Ook dit jaar verwacht de organisatie weer zo’n 12.500 hulpkrachten. En daar wil Helmond natuurlijk niet bij achterblijven.

Net als vóór corona gaat IVN Helmond weer aan de slag in de Stiphoutse Bossen. Waar een vijftal vennen ligt te wachten op de nodige handjes die de jonge zaailingen van berken en dennen komen uitplukken. Dat moet, omdat de oevers van deze vennen binnen enkele jaren weer in bos zouden veranderen en dat is nu juist niet de bedoeling. De oevers van Kikkerven, Wasven, Eiven, Kulekesven en Langdaalven zijn juist een jaar of 8 geleden flink verbreed om hier weer heide te laten opkomen. Amfibieën zoals salamanders en kikkers leven een deel van het jaar buiten het water en hebben dus schuilplaatsen nodig. Ook bepaalde soorten hagedissen vertoeven in de zomer graag in het warme zand tussen de heideplanten. En wat te denken van de vele soorten vlinders en libellen, die de natte en droge omgeving nodig hebben om te foerageren of hun eitjes af te zetten. Afgelopen jaren heeft de biodiversiteit zich erg positief ontwikkeld in deze bossen en de kwaliteit van het water verbetert inmiddels langzamerhand ook.

Scoutinggroepen helpen mee

Het plukken van dennetjes en berken moet jaarlijks door gaan. Daarom hebben scoutinggroepen zich gecommitteerd aan een plan van de gemeente Helmond en het IVN om voor langere tijd te komen helpen met dit plukwerk. Zo zullen op zaterdag 5 november de jongens en meiden van Jan Baloys, Leonardus, Brandevoort en Mierlohout weer massaal aanwezig zijn bij “hun ven”. IVN Helmond zorgt daarbij voor de coördinatie en een beetje sfeer. Natuurgidsen komen ook om de jongelui nog wat leuke natuurbeleving te bieden en uiteraard zal het niet ontbreken aan wat lekkers op z’n tijd.

Vrijwilligers welkom

De jeugdige handjes zijn ieder jaar weer erg enthousiast maar voor het ruigere werk zijn ook volwassen helpers van harte welkom. Wie zin en tijd heeft kan op de Natuurwerkdag mee gaan helpen in de Stiphoutse Bossen. Neem dan van thuis een steekschop of snoeizaag mee en zorg voor een paar werkhandschoenen. Van 10.00 tot 15.00 uur naar de bossen! Maar let op: geen auto’s of ander gemotoriseerde voertuigen het bos in. Kom en leef je uit met IVN Helmond bij de Natuurwerkdag 2022!

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door IVN Helmond

Het IVN is het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Overal in het land bestaan lokale IVN-afdelingen die zijn aangesloten bij de landelijke vereniging. De vereniging organiseert activiteiten die schoonheid van de natuur te laten ervaren. Het streven daarbij is het stimuleren van plezier, verwondering en aandacht, betrokkenheid, zorg en verantwoordelijkheid voor natuur en milieu. Het IVN wil het natuur- en milieubesef bevorderen in de breedste zin van het woord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.