De nieuwe coronaregels vanaf 25 september

Vanaf 25 september verdwijnt 1,5 meter maatregel.  Zo kan de horeca weer op maximale capaciteit open en zijn alle evenementen toegestaan. Inmiddels hebben bijna 13 miljoen mensen minimaal één vaccinatie gehad. Ruim 11 miljoen mensen zijn volledig gevaccineerd.

Er blijven nog wel een aantal maatregelen bestaan. Zo komt er een coronatoegangsbewijs op locaties waar het door het loslaten van de 1,5 meter maatregelen drukker wordt. (Denk aan horeca, evenementen, sportwedstrijden en dergelijken. Dat moet er voor zorgen dat op de meeste locaties zo lang mogelijk de maximale capaciteit mogelijk moet zijn.

In alle horeca, vertoning van kunst en cultuur (bioscopen en theaters) en bij evenementen (zoals festivals, optredens, feesten en publiek bij professionele sportwedstrijden) gaat er gewerkt worden met een coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf 13 jaar. Dat geldt binnen én buiten, met én zonder vaste zitplaats. Vanaf 14 jaar moet het gebruik van het coronatoegangsbewijs samen met het identiteitsbewijs worden gecontroleerd.

Sluiting horeca

Alle horeca moet tussen 00:00 uur en 06:00 uur gesloten blijven. Voor zowel evenementen buiten als binnen (met vaste zitplaatsen) geldt er geen maximum aan het aantal bezoekers of een sluitingstijd. Voor beide geldt wel: horeca is na 00:00 uur gesloten (met uitzondering van afhaal). Evenementen zonder vaste zitplaatsen mogen een maximum capaciteit van 75% aanhouden.

Coronatoegangsbewijs

Het toegangsbewijs is op verschillende manieren te verkrijgen. Bij volledige vaccinatie, geldig herstelbewijs of negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor iedereen zonder herstel of vaccinatiebewijs.

Met de Coronacheck-app kan iedereen het coronatoegangsbewijs ophalen. Voor horeca en organisatoren van evenementen, sport- en cultuuractiviteiten is de app CoronaCheck Scanner beschikbaar, waarmee eenvoudig de controle kan worden uitgevoerd op de coronatoegangsbewijzen.

Basisregels

Veel van de maatregelen verdwijnen, maar de basisregels zijn er nog steeds. Zo wordt de maatregel ‘verplicht anderhalve meter afstand houden’ nu een dringend advies. Ook handen wassen, geen handen schudden, hoesten en niezen in de elleboog, thuisblijven en testen bij klachten bij de GGD en regelmatig zorgen voor frisse lucht in binnenruimtes draagt hier allemaal aan bij.

Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken wordt aangepast: werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is. Werkgevers en werknemers maken zelf afspraken over een goede verdeling tussen werk en thuis.

Mondkapjes in OV en op luchthavens

Op het vliegveld (in ieder geval vanaf de securitycheck en verder op plekken die eventueel door het vliegveld worden aangewezen zoals vertrek- en aankomsthallen), in treinen, bussen, trams, metro, taxi’s en ander bedrijfsmatig persoonsvervoer blijft het gebruik van een mondkapje verplicht. De verplichting vervalt op perrons en stations.

Onderwijs

In het mbo en hoger onderwijs vervalt vanaf 25 september de maximale groepsgrootte van 75 personen in het mbo en hoger onderwijs. In het voortgezet onderwijs, het mbo en hoger onderwijs vervalt de mondkapjesplicht buiten de les- of collegezalen. Bij een enkele besmetting in een groep of klas in de kinderopvang en het primair onderwijs, is het niet meer verplicht dat de hele groep of klas in quarantaine gaat en getest wordt.

Derde prik en boostervaccins

Sommige mensen met een ernstige afweerstoornis ontvangen via de medisch specialist die hen behandelt, een uitnodiging voor een derde prik. Omdat de coronavaccins nog een zeer hoge bescherming bieden tegen ernstige ziekte en sterfte door het coronavirus, is volgens de Gezondheidsraad een boostervaccinatie voor de algemene bevolking nu nog niet nodig.

Reizen

Vanaf 22 september veranderen de quarantaineregels voor reizen naar Nederland. Gevaccineerde reizigers uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk of andere zeer hoogrisicogebieden hoeven niet meer in quarantaine. Bereid een reis goed voor en kijk voor vertrek op wijsopreis.nl en reizentijdenscorona.nl.

Het kabinet blijft waakzaam

Deze maatregelen gelden vanaf 25 september voor de komende periode. Mocht het aantal opnames in het ziekenhuis en op de IC voor langere tijd laag zijn, dan zal het kabinet een deel van de huidige maatregelen laten vervallen. Het kabinet blijft waakzaam. Als blijkt dat er in korte tijd veel mensen in het ziekenhuis of op de IC moeten worden opgenomen dan kan dat betekenen dat er extra maatregelen komen. Het kabinet probeert dan zo gericht mogelijk maatregelen te treffen. Het RIVM en kabinet blijven alert op nieuwe varianten van het virus.

Steun en herstelpakket én het Ondernemersloket

Het komt er de komende weken op aan om opnieuw veerkracht te tonen, net als eerder dit jaar. Een lockdown heeft veel impact op de samenleving en de economie. Daarom ondersteunt het kabinet ondernemers en werkenden met het steun- en herstelpakket. Dat is zo ontworpen dat het mee-ademt: wie meer omzetverlies heeft, krijgt ook meer steun. Voor meer informatie zie het overzicht steun- en herstelpakket op de website van gemeente Helmond

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Gemeente Helmond afd. Persdesk

Bron: Gemeente Helmond afd. Communicatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *