“De platenbeurs biedt een betaalbaar alternatief”

Muziekliefhebber, verzamelaar of op zoek naar die ene bijzondere plaat? Dan ben je zondag 27 augustus aan het juiste adres bij de Platen- en CD-beurs op de Markt in Helmond. Kramen vol muzikale ‘snoepjes’ om doorheen te bladeren, van gedachten wisselen met de echte connaisseurs en tegelijk genieten van de fijne sfeer. Organisator Rob van Veenendaal van Robbie’s Records begrijpt het groeiende succes van de platenbeurs als geen ander: “Nieuw vinyl is zowat onbetaalbaar geworden. Dus gaan velen op zoek naar een goedkoper tweedehands alternatief.”

Tientallen meters aan kramen, gevuld met lp’s, singles en cd’s, aangeboden door verkopers uit binnen- en buitenland. Iedereen vindt er wel wat van zijn gading, in alle prijsklassen. Van blues tot heavy metal, van Hollands tot house. We vragen Rob van Veenendaal hoe het is gesteld met de opmars van vinyl. “De terugkeer van de elpee blijft natuurlijk een van de meest verrassende dingen van deze tijd. Wie zoiets vijftien jaar geleden zou hebben voorspeld, zou voor gek zijn verklaard. Veel, vooral jonge, mensen kopen echter weer platenspelers en draaien de muziek van decennia geleden. Jammer genoeg is het nieuwe vinyl zowat onbetaalbaar aan het worden. En dat is heel erg jammer, met name voor die jeugd. Soms lijkt het wel alsof de grote producenten zelf de vinylmarkt de nek om willen draaien.”

Alternatief

De platenbeurs biedt een mooi, betaalbaar alternatief. “Ondanks of wellicht dankzij die idiote prijzen worden onze platenbeurzen heel goed bezocht”, zegt Rob. “De verkopers van tweedehands vinyl hebben natuurlijk geen last van de prijsstijgingen bij labels als Sony en Universal. Daarnaast bieden wij veel meer aan dan alleen vinyl. Ik zie bijvoorbeeld weer een toenemende vraag naar cd’s. Waarschijnlijk omdat die verhoudingsgewijs veel goedkoper zijn dan elpees. Ook de sfeer is van belang. Want wat is er nou leuker dan in de openlucht door de bakken snuffelen en een beetje bijkletsen met andere muziekliefhebbers? En dan organiseren we onze beurzen vaak ook nog eens midden in het stadscentrum, dus er is altijd wel een terrasje in de buurt.”

Brede interesse

De kans dat je vindt wat je zoekt is natuurlijk afhankelijk van wat je zoekt, meent Rob. “Die ene heel zeldzame plaat kom je waarschijnlijk sneller tegen op internet, maar mensen met een brede interesse vinden altijd wel iets op de beurs. Zelf hang ik vaak een aantal mappen achter de kraam op, met daarin de collectors items. En als bezoekers schrikken van een hoge prijs, zeg ik: ‘Wees maar blij! Als hij goedkoper was geweest, had ik hem waarschijnlijk al verkocht’.”

Lekker lullen

Rob gelooft er heilig in dat er altijd een groepje mensen zal blijven dat niet mee wil met de mode. “Mensen die moe worden van het digitale oerwoud en van het onpersoonlijke van muziek streamen. Ik schijn een zwak te hebben voor die mensen, en zij blijkbaar ook voor ons. Op platenbeurzen ontsnappen we even aan de hectiek en delen we de liefde voor muziek. Lekker lullen over die ene plaat uit 1977!”

De Platen en CD-beurs op de Markt in Helmond is zondag 27 augustus te bezoeken van 11.00 tot 17.00 uur. Entree is uiteraard gratis.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *