De radio weet te groeien in tijden van crisis, nu nog vasthouden

Radio is vaak een ondergesneeuwd medium. Weinige jongeren luisteren er nog naar, maar stappen tegenwoordig wel steeds meer over naar podcasts. De nieuwe manier van radio maken en het bereiken van de jongere generatie. Toch is de radio weer aan het groeien en op de weg terug.

Zelf heb ik al meerdere keren mogen aanschuiven als nieuwslezer en co-presentator bij Omroep Helmond radio. Daar werken ook veel jonge jongens die het leuk vinden om radio te maken en het ook ontzettend goed kunnen. De passie en motivatie die je daar ziet, is fantastisch. Als radiostation kan je ook zien hoeveel luisteraars er zijn. Mensen die bijvoorbeeld via hun laptop of internet radio luisteren naar bijvoorbeeld de Helmond Corona Update die dagelijks te horen is op de zender. Die luistercijfers zijn de afgelopen weken flink omhoog geschoten.

Stijging luistercijfers

Het Nederlandse Luister Onderzoek (NLO) bevestigde dat afgelopen week ook nog eens een keer. Er is onderzoek gedaan naar het groeien van de luistercijfers van de radio sinds de start van het coronavirus in Nederland. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat er sinds de start van de crisis maar liefst 13% langer geluisterd werd naar de radio. In de week van 6-12 april van dit jaar werd er 11% langer geluisterd door Nederlanders van 10 jaar of ouder (gemiddeld 168 minuten) dan vorig jaar, mensen die sowieso al regelmatig de radio aanzetten, luisterden zelfs gemiddeld 265 minuten naar de radio (13% meer).

Positieve veranderingen

Met de nieuwe programmaleider van Omroep Helmond radio, Willy van der Linden, zijn er ook veranderingen gekomen in het aanbod. Zo is er dus dagelijks een Helmond Corona Update, die doordeweeks tussen 13.00 uur en 15.00 uur live te horen is en de volgende dag tussen 07.00 – 09.00 uur herhaald wordt. Ik vind dat mooi om te horen, de omroep begint weer echt een omroep te worden waar Helmond trots op kan zijn.

De combinatie tussen verschillende stijlen en culturen; radio voor jong en oud; en van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat is de radio een medium waar we in Nederland en dus ook in Helmond, meer van moeten gaan genieten. De cijfers zijn nu omhoog geschoten, maar hopelijk blijft dat na de crisis ook zo en krijgt radio weer de eer die het verdient.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Columnist Liam Toll

Met zijn wekelijkse column behandelt Liam verschillende onderwerpen die spelen in Helmond. Van sport tot politiek en van natuur tot geschiedenis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *