‘De Ruilwinkel is een beetje mijn familie in Nederland’

Stel je voor. Je bent in eigen land een architect. Je hebt een goede baan bij het ministerie, je werkt vijf dagen in de week, terwijl je kinderen op de opvang zitten. Je man is cardioloog, je hebt drie gezonde zonen en het leven is goed. Totdat er oorlog komt. Alles verandert. Je besluit met elkaar te vluchten. Eerst je man en later in 2015 kun je samen met je zonen, je gezin herenigen. In Nederland, Helmond om precies te zijn. Dit is het verhaal van Thanaa, een van de vrijwilligsters in de Humanitas Ruilwinkel.

Thanaa komt uit Syrië en eenmaal in Nederland gaat ze direct naar school, om de taal te leren en haar inburgeringsdiploma en staatsexamen programma II diploma te halen. Een vriendin op school vertelt haar over de Humanitas Ruilwinkel. “Daar moet je naartoe gaan! Je kunt spullen ruilen. Zonder geld. Veel andere diensten.” Een winkel zonder geld? Haar nieuwsgierigheid is gewekt en zo komt Thanaa in de Humanitas Ruilwinkel terecht.

Eerst ontdekt ze de winkel als klant. Ze voelt er zich thuis en er is van alles te doen. Juist ook de activiteiten die naast het winkelen worden aangeboden, spreken haar aan.  Nu werkt Thanaa inmiddels alweer ruim drie jaar als vrijwilligster in de ruilwinkel. “Ik vind de cultuur in Nederland leuk, met veel vrijwilligerswerk. Het is hier gezellig. Niet saai. En er is veel in de winkel: naaiatelier, fietsenmaker, kapper, taalles, moedersgroep en nog veel meer.”

Tolk

Thanaa helpt alle klanten graag en wanneer nodig wordt ze als tolk ingezet. Zeker bij nieuwe klanten die soms slecht Nederlands spreken, is ze een grote hulp. Al wordt er juist Nederlands in de Ruilwinkel gesproken, want net als Thanaa zijn er meer vrijwilligers die juist hun taalvaardigheden willen verbeteren door in de winkel te werken.

Het leuke aan de ruilwinkel is de diversiteit aan klanten en vrijwilligers. Alle Helmonders zijn er welkom. De ene persoon komt er voor de gezelligheid, een ander omdat hij/zij echt bijvoorbeeld glazen nodig heeft en weer een ander komt voor beiden.

“De Ruilwinkel is een beetje mijn familie in Nederland. De mensen daar feliciteren me bij alle gelegenheden, zoals bijvoorbeeld met een kaartje als ik jarig ben, en nu  heb ik weer klompen gekregen  om te vieren dat ik genaturaliseerd ben.”

Thanaa vindt haar vrijwilligerswerk belangrijk. Ze wil iets voor zichzelf doen en iets doen voor Nederland.  “Nederland is het beste land. Ben heel blij dat ik hier met mijn familie ben. Hier is het veilig, aardige mensen, mooie natuur en alles is netjes en goed geregeld.”

Trots

Thanaa heeft haar profielfoto op WhatsApp veranderd in een foto van haarzelf met een grote glimlach en haar mooie klomp-plantjes. Ze krijgt er veel positieve reacties op van familie en vriendinnen. En daar waar zij eerst door een vriendin naar de Humanitas Ruilwinkel werd verwezen, doet zij dat nu zelf. Ze ontmoet mensen op allerlei plekken waar ze vrijwilligerswerk doet. Bijvoorbeeld bij de LEVgroep waar ze als tolk werkt voor de participatie verklaring- cursussen voor  statushouders. En bij de kledinguitgifte in de Fonkel, die twee keer in het jaar plaatsvindt.

Thanaa is terecht trots op haar verkregen Nederlandse paspoort en in de Humanitas Ruilwinkel is dat met haar gevierd.

Thannaa met haar klompen (Foto: Gerard Brands)

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Humanitas Helmond

Humanitas is er voor mensen die het even niet in hun eentje redden. In Helmond kunnen mensen terecht voor opvoedingsondersteuning en in de Ruilwinkel. Ook begeleiden vrijwilligers de omgang tussen gescheiden ouders en hun kinderen.

Dit artikel heeft 3 reacties

  1. Patricia Reply

    Heel leuk Thanaa en gefeliciteerd met je Nederlands paspoort 😃 groetjes Patricia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *