Op basisschool de Stroom wordt er veel aandacht besteed aan verschillende projecten. Of het nu gaat om het milieu, de natuur of de toekomst er wordt overal aan gedacht. Deze keer was er een project over Helpend Helmond, met name over de diensten die er zijn in Helmond. Donderdag 12 januari waren de leerlingen van 4 tot 7 jaar uitgenodigd op het Gezondheidscentrum Deltaweg in Brouwhuis.

Ze mochten een kijkje nemen bij de apotheek, de fysiotherapeut en de huisartsenpost. Hoewel er toch enkele leerlingen waren die een beetje wantrouwend luisterden naar de uitleg van de heer Serkan Boskan van de apotheek. Naar de huisartsenpost? Daar zit toch een dokter? En die geven vaak spuitjes? Dat vonden ze niet zo heel erg leuk, maar toen de juf en de andere klasgenootjes mee gingen was het wel goed.

De leerlingen werden in drie groepjes verdeelt en ieder groepje ging ergens anders heen. Bij de apotheek vroeg een vriendelijke meneer of de kinderen wilden helpen met recepten en zalfjes maken. Wauw, dat was tof. De kinderen gingen in een kamer aan tafel zitten en kregen tubes zalf en potten gekleurde pillen voor zich. Door op een briefje te kijken wisten ze hoeveel pillen er van een kleur in een potje moesten. De zalfjes konden ze met een strijker in de schaaltjes smeren. Ze vonden het prachtig. Nu hadden ze medicijnen klaar gemaakt voor zieke mensen en kinderen.

Vanwege de tijd en het wisselen van groep, moesten ze al gauw naar de volgende locatie. Dat was de fysiotherapie. Ze keken verrukt naar al die grote toestellen en de vele spiegels die er stonden. Ze gingen naar een kamertje en zagen daar iets vreemds staan. De fysiotherapeut legde uit dat dit een ruggengraat was. Hij vroeg de kinderen naar de spieren, maar ze waren nog onder de indruk van de ruggengraat. Er werd ook gevraagd wie er sterk was. Nou, dat waren ze bijna allemaal. Daarom mochten ze even proberen om een gewichtje op te tillen. Zowel de jongens als de meisjes probeerden het. Er was er ook een die het vaker deed, want hij tilde vlug een gewichtje op van vier kilo. Hij glom van trots. Daarna mochten ze even mee kijken bij de grote apparaten die in de zaal stonden, maar er werd verboden om op de apparaten te klimmen anders konden ze vallen. Hij liet ze verschillende oefeningen doen.

Toen moesten de kinderen door naar het grote moment, de Huisartsenpost. Sommige kinderen waren steeds stiller geworden, want daar werden er prikken gegeven. Het viel in eerste instantie wel mee, maar toen de vriendelijke dokter iedereen verwelkomde en nietsvermoedend vroeg wie er graag een prik wilden hebben moesten de kinderen wel even slikken. Niemand bood zich dan ook aan als vrijwilliger. Gelukkig ging de dokter verder vertellen en haalde een spatel tevoorschijn. Iemand wist te vertellen dat dit voor zere keel is. Hij had het zelf gehad en was ook bij een dokter geweest. Toen kwam er een doktersassistente die de kinderen mee nam naar een andere kamer. Daar toverde zij een stethoscoop te voorschijn en legde uit wat er hiermee gedaan kon worden. Ook zij begon hier te laten zien hoe het er aan toe ging als er een prikje in de vinger moest worden gegeven. En weer waren de kinderen doodstil. Toen de assistente vertelde dat elk kind na het prikken een mooie sticker kreeg, keken ze hoopvol naar de doos met stickers. Helaas werd er niet geprikt vandaag. Gelukkig vertelde ze verder en kwam ze bij de hartslagmeters aan. Dit deed ze voor bij een leerling. Vol verbazing luisterden de kinderen naar hun hartslag. Ze waren diep onder de indruk van al die apparaatjes.

Iedereen moest zich uiteindelijk weer beneden verzamelen en na een dankwoordje van de drie specialisten van het centrum, gingen de kinderen naar buiten. Het was indrukwekkend geweest en de kinderen hoopten dat het snel weer een keer zou mogen….

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Met speciale dank aan het Gezondheidscentrum Deltaweg in Brouwhuis en basisschool de Stroom.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Hans Choufoer - Redactie

Hans Choufoer - Wijkreporter bij DitisHelmond. Geboren in Leiden. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk en zijn elke dag op pad in de wijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *