De vergane glorie van Helmond Sport, is nieuw stadion wel nodig?

Column | Het gaat slecht met Helmond Sport. Zowel op sportief gebied als op bestuurlijk gebied. Twintigste in de eerste divisie en voorzitter Frans Stienen en waarnemend secretaris Renee Hoekman zijn vertrokken. Toch moet er een nieuw stadion komen. Maar is dat geen weggegooid geld?

Als geboren en getogen Helmonder ben ik trots op Helmond Sport. Ons Helmond Sport. De voetbalclub van Helmond. Mannen als Berry van Aerle, René van de Kerkhof, John de Wolf en Hans Kraay Jr. brachten mooie tijden naar onze stad. We wisten te overleven in de Eredivisie in 1983 waarna we na het seizoen 1983-1984 weer degradeerden naar de Eerste Divisie om nooit meer terug te keren. We wisten nog wel de finale van de KNVB-beker te behalen maar die ging helaas verloren tegen FC Utrecht. De glorie verging langzaam en de bezoekersaantallen liepen terug. Alleen de die-hards bleven nog over die hun cluppie altijd zullen blijven steunen.

Sportcampus De Braak

Vorig jaar oktober werd het startschot gegeven voor de bouw van het nieuwe stadion waarin Helmond Sport vanaf 2023 moet gaan spelen. Ik ben meerdere keren in het SolarUnie Stadion geweest. Het stadion, met de kenmerkende U-vorm en drie tribunes had wel iets magisch. Op het plak dak van hun garage en aanbouw konden bewoners die bijna tegen het stadion wonen, gewoon naar de wedstrijden kijken. Maar in het nieuwe plan wordt ook daar een tribune voor gebouwd.

Zonde van het geld en de materialen, vind ik persoonlijk. Het stadion is nu al amper uitverkocht te krijgen. Alleen in het seizoen 1969-1970 heeft het stadion maar liefst één wedstrijd helemaal vol gezeten. Helmond Sport huurt het stadion van de gemeente. Op dit moment betalen de club jaarlijks een huursom van 118.000 euro dat wordt vanaf 2023, 265.000 euro.

Dat sportpark de Braak een hyper moderne sportcampus moet worden, is een mooi idee. De samenwerking met het Dr.-Knippenbergcollege en het beoogde zwembad dat op de planning staat, maakt het echt het sportwalhalla in Helmond.

Voetbal voor nieuwbouw

Het had mij een beter plan geleken om eerst de sportieve prestaties te verbeteren en wellicht weer terug te keren naar de eredivisie,  voordat er een heel nieuw stadion gebouwd wordt. Maar ja, de plannen zijn al gemaakt, al is er nog niet een volledige overeenkomst, en wordt er volop gebouwd op het sportwalhalla van Helmond. Dus het station ‘voetbal voor de nieuwbouw’ zijn we helaas al gepasseerd.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Columnist Liam Toll

Met zijn wekelijkse column behandelt Liam verschillende onderwerpen die spelen in Helmond. Van sport tot politiek en van natuur tot geschiedenis.