‘De website van gemeente Helmond doet het heel goed’
Gemeente Helmond houdt diverse keren per jaar een podiumbijeenkomst. Deze bijeenkomsten zijn niet alleen voor de raad, maar ook voor de iedere geïnteresseerde inwoner. Dinsdagavond stond deze in het teken van de Digitale toegankelijkheid en vaardigheid van de gemeente Helmond.
Martijn Buurman, dagvoorzitter en burgercommissielid GroenLinks Helmond, vertelde in zijn openingswoord: “Wat als je vragen hebt over de gemeente Helmond. Waar vind je snel en gemakkelijk de juiste informatie. De digitale toegankelijkheid van onze gemeente willen wij op olympisch niveau.” Waarmee hij meteen verwees naar de spreker van de avond.
“De website van de gemeente Helmond doet het heel goed’, complimenteerde spreker en olympische medaillewinnaar Larissa Klaassen. Een compliment dat de desbetreffende afdeling van de gemeente graag aannam, maar ook aangaf: “Fijn dat we op de goede weg zijn, maar we zijn er nog niet.”
Inspirerend
Larissa Klaassen, een inspirerende paralympische topsporter, werkt als adviseur digitale toegankelijkheid voor onder andere DigiToegankelijk TOP. In haar presentatie legde ze de aanwezigen uit waarom het zo belangrijk is dat apps en websites digitaal goed toegankelijk zijn. Daarvoor nam ze de aanwezigen mee in haar ervaringen met een visuele beperking in de digitale wereld. Larissa zoekt op en vult in met behulp van een schermlezer. Deze vertelt haar wat op een website staat en waar ze de gezochte informatie vindt. En dat blijkt bij een boel websites niet makkelijk.
Confronterend
De meest rare woorden werden door de schermlezer eruit gegooid. En de vele stappen om in een website de gezochte informatie te vinden, maakte moedeloos. Zoals Larissa aangeeft; “Als ik echt vast kom te zitten, is de enige oplossing om de website niet meer te bezoeken. Betere digitale toegankelijkheid is niet alleen belangrijk voor mensen met een lichamelijke beperking. Ook mensen die onder de noemer digibeet vallen en minder computervaardig zijn, behoren de juiste informatie te kunnen vinden. Ruim de helft van de bevolking van Nederland kan niet (volwaardig) meedoen in de digitale wereld.”
‘Als ik overal om hulp moet vragen, dan haak ik af’
Een gedachte die vaak opkomt bij mensen die verstrikt raken in moeilijke taal, onhandige websites of apps en pagina vol met rare technische mankementen. “Nederland loopt met digitale toegankelijkheid toch een beetje achter de feiten aan, blijkt uit de cijfers”, vertelt Larissa. “En dat terwijl in 2025 de gemeentes moeten voldoen aan allerlei wetten zoals de EAA. Het is niet altijd gemakkelijk om te voldoen aan de aankomende wetten, maar tegenslag geeft je de kans om te groeien. Het vergt in ieder geval een positieve mindset.”
Online Team gemeente Helmond
Namens het Online Team van de gemeente Helmond legt Orkidia Majd vervolgens uit hoe zij op dit moment bezig is met de websites en sociale media. “Fijn dat we complimenten krijgen van Larissa over onze website, maar dat wil niet zeggen dat er geen verbeteringen meer nodig zijn. Wij als Online Team houden ons bezig met de digitale toegankelijkheid van alle website van de gemeente Helmond. We begonnen met 53 websites en applicaties. Iedere ambtenaar kon namelijk eerst zelf een website maken. Bijhouden van zoveel websites is echter niet te doen.”
Ambitieniveau
“Ons team zette daarom eerst in op vermindering van het aantal websites. Begin 2024 zaten we op 45, waarvan er 26 niet voldeden aan de digitale wetgeving. Vanaf 1 augustus zijn er 33 websites en applicaties, waarvan uiteindelijk 29 voldoen aan de wet”, vervolgde Orkidia. “We willen zo snel mogelijk één duidelijke ingang voor Helmondse inwoners en ondernemers. Waarbij alle online content voldoet aan de wettelijke richtlijnen.”
European Accessibility Act (EAA)
Vanaf 28 juni 2025 treedt de European Accessibility Act (EAA) in werking: een internationale wet die bepaalt dat de online platforms digitaal toegankelijk moeten zijn voor alle Europeanen. Momenteel geldt er al wet- en regelgeving voor (semi-)overheden. De wetgeving geldt niet alleen voor websites en apps, maar ook voor bijvoorbeeld betaalterminals, TV-apparatuur, streamingdiensten en kaartjesautomaten. Volgend jaar moeten de volgende type organisaties voldoen aan de EAA:
- Overheidsorganisaties
- Organisaties die voor meer dan 50% gesubsidieerd worden
- Organisaties die door de overheid bestuurd worden
- Commerciële organisaties die producten of diensten leveren aan de overheid
- Commerciële organisaties die essentiële diensten of producten of financiële diensten leveren aan consumenten.
[Foto’s: Hélène Ermens]
Tip de redactie
Ditishelmond.nl
Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in jouw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00