Declan Vrijwilliger van de Maand bij De Reddingsklos

Met het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet 2021 wil het vrijwilligersveld meer mensen oproepen om zich in te zetten voor een ander. In het kader van de landelijke campagne Mensen maken Nederland deelt de Reddingsklos de vele verschillende gezichten achter de vereniging. In mei is Declan van Dijk (17) de Vrijwilliger van de Maand: “Lesgeven is echt iets waar ik veel voldoening uithaal.”

Hoe ben je als vrijwilliger in deze vereniging gerold?

‘Ik heb zelf altijd heel veel lessen gevolgd bij De Reddingsklos. Op een gegeven moment zag ik dat anderen uit mijn groepje gingen lesgeven en dat leek mij ook leuk om te doen. Ik werd toen gevraagd om mee te helpen bij de snorkellessen en daar is het eigenlijk begonnen. Daarnaast werden we al regelmatig gevraagd om mee te kijken en te helpen bij bewakingen.’

Wat zijn jouw taken binnen de reddingsbrigade?

‘Ik geef momenteel zwemles aan de jonge kinderen in badjes 1 tot en met 4. Daarnaast help ik mee met bewakingen bij bijvoorbeeld het Drakenbootfestival en de Braverun in Helmond. Vorig jaar heb ik 200 uur op Vakantiepark Prinsenmeer gestaan. Ik had examenjaar en was in mei al klaar met school dus ik ben meteen begonnen bij de start van het strandseizoen! Ik vond het erg leuk om te doen en stond er vijf à zes dagen in de week. Dit jaar hoop ik meer te kunnen betekenen als EHBO’er, omdat ik mijn eerste jaar Verpleegkunde heb afgerond. Oh, en sinds kort help ik Anke trouwens mee met de administratie.’

Wat vind je leuk aan het doen van vrijwilligerswerk?

‘Soms zie je dat kinderen niet snappen wat ze moeten doen. Als je het vervolgens op een andere manier uitlegt of laat zien, en vervolgens valt het kwartje – dat zijn echt de mooiste momenten. Ik vind het echt heel leuk om kinderen te leren zwemmen. Lesgeven is echt iets waar ik veel voldoening uithaal. Ik geef ook les aan jonge kinderen bij mijn andere sport: Krav Maga (vechtsport). Ik heb het altijd al fijn gevonden om mensen te helpen. Na mijn studie wil ik als verpleegkundige werken op de afdeling High Intensive Care (eerste hulp voor mensen met een psychiatrische stoornis).’

Wat wil je graag nog meer leren bij de reddingsbrigade?

‘Het lijkt me heel leuk om Schipper te worden, zodat ik ook mag varen bij activiteiten en bewakingen. Ook het lesgeven vind ik heel leuk, dus daar wil ik graag mijn diploma’s voor halen. Binnenkort ga ik de opleiding Hulpinstructeur volgen en daarna de opleiding Instructeur.’

Wat vind je van deze vereniging en haar vrijwilligers?

‘Ik vind het een heel gezellige club. Ik vind het jammer dat we soms mensen tekort komen. Het zou echt fijn zijn als er wat meer mensen waren om anderen te verlichten. Ik voel me hier in elk geval welkom, iedereen kan meedoen en het is er enorm gezellig.’

Wat zou je zeggen tegen de mensen die twijfelen om een handje te helpen?

‘Ik zou zeggen: probeer het gewoon! En mocht de reddingsbrigade je niet aanspreken, dan zijn er nog veel meer plekken waar je kunt helpen. Je kunt echt iemands dag maken door vrijwilligerswerk te doen. Dat kunnen mensen zijn die hulp nodig hebben, maar ook andere vrijwilligers of bijvoorbeeld zorgverleners – door hun werk weer te verlichten. Al ga je één keer in de week ergens heen om de was te strijken of om koffie en thee in te schenken. Dat soort kleine taakjes helpen meer dan je denkt.’

Over het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet 2021

In heel Nederland zetten mensen zich met veel ambitie en gedrevenheid in voor een ander en zorgen voor verbinding in onze samenleving. Om deze dromen en ambities vorm te geven, organiseert het vrijwilligersveld, dat zich verenigt in Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV), in 2021 een campagnejaar waarin we meer mensen enthousiast maken voor het vrijwilligerswerk en een meer diverse groep mensen aanspreken om zich in te zetten voor een ander en de samenleving. Want Mensen maken Nederland. Meer informatie vind je op www.mensenmakennederland.nu.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *